Daar komt de winterkoude (en de sneeuw)

Redactie KW

De komende dagen worden kouder. In de Ardennen valt zelfs sneeuw die zeker tot de jaarwende blijft liggen.


Vrijdagmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog met wolkenvelden. De maxima schommelen rond het vriespunt op de hoogste toppen van de Ardennen en ongeveer 5 graden elders. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. Vrijdagavond neemt de bewolking toe en in de nacht volgt er regen die later overgaat in natte sneeuw. In de Ardennen valt uitsluitend sneeuw. Voorts staat er een sterke zuidoostenwind. Minima van min 3 graden in Hoog België tot plus 2 graden in het westen van het land.

Sneeuw

Zaterdag is het betrokken met regen of natte sneeuw over het westen en zuidwesten van het land. Over de noordoostelijke landshelft gaat het meestal om sneeuw. In de Ardennen kan er zich een sneeuwtapijt van zo’n 15 cm. vormen. In de loop van de namiddag wordt het droog over het westen en later ook over het midden van het land. Maxima van min 2 graden op de Hoge Venen, plus 2 graden in het binnenland en plus 4 graden vlak aan zee. Er staat een matige, aan zee een krachtige wind uit oost tot noordoost.

In de nacht van zaterdag op zondag daalt de temperatuur vrijwel overal onder het vriespunt waardoor de wegen gevaarlijk glad kunnen worden.

Zondag verloopt droog, vaak zonnig maar koud bij negatieve maximumtemperaturen. Maandag is er kans op een winterse bui. Van dinsdag tot en met donderdag is het rustig en droog. In de nacht/ochtend vriest het in het hele land. Dinsdag vriest het ook overdag. Op de andere dagen komt het kwik ‘s middags meestal net boven nul.

In de Ardennen vriest het permanent waardoor de sneeuwlaag zich tot voorbij de jaarwisseling zal kunnen handhaven.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier