Colruyt zoekt bioboer voor landbouwgrond in Alveringem

Jean-Pierre Mouton en Marleen Masson, de voormalige eigenaars van Het Zilverleen die op zoek waren naar een overnemer. © GF
Redactie KW

Supermarktketen Colruyt is op zoek naar een bioboer die de 25 hectare biolandbouwgrond die het bedrijf recent kocht in Alveringem moet bewerken.

Met de aankoop van de gronden wil Colruyt de Belgische, lokale productie van biogroenten en haar eigen bevoorrading helpen verzekeren. Er is, nog volgens de distributeur, een stijgende vraag van de klant naar biogroenten. Colruyt kocht weliswaar de gronden van de huidige eigenaars van Het Zilverleen, maar zoekt nu een “gepassioneerde bioboer met ervaring op een (bio)landbouwbedrijf”.

De huidige eigenaars van bioboerderij Het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, waren op zoek naar een overnemer en verkochten de gronden aan Colruyt, maar de supermarktketen wil dat de bioboer de activiteiten op zelfstandige basis met transparante samenwerkingsafspraken verderzet. Colruyts voorkeur gaat naar een ervaren koppel of een vakman/vakvrouw. Ongeveer 70 procent van de teelt van Het Zilverleen wordt vandaag al verkocht bij Colruyt en Bio-Planet.

Ideale uitvalsbasis

In het persbericht looft eigenaar Mouton de duurzame visie op landbouw van Colruyt Group. “Voor de keten was Het Zilverleen een unieke opportuniteit: 25 hectare aanpalende biolandbouwgronden. Dat is een ideale uitvalsbasis voor een rijke teelt aan biogroenten.”

De aankoop van de gronden past voor de keten ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten. Er lopen al enkele projecten. Stefan Goethaert, verantwoordelijke voor de landbouwstrategie bij de groep, zegt open te staan voor nieuwe samenwerkingsvormen.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar info.zilverleen@colruytgroup.com.

(Belga)

Bioforum en Boerenbond overwegend positief

Bioforum beaamt de stijgende vraag, maar wijst erop dat starters vaak niet veel kapitaal hebben, en het dus moeilijk hebben de noodzakelijke gronden aan te kopen. “Het is daarom een goede zaak dat een speler met kapitaal deze aankoop doet, en er zo voor zorgt dat bio ook bio blijft“, zegt Bioforum-directeur Lieve Vercauteren. “Elke boer heeft natuurlijk nood aan grond en die is zeer duur. En hier gaat het om 25 hectare aanpalende stukken grond – het is zeer belangrijk dat dat bio blijft.” De Roo wijst erop dat het ook in Colruyts eigen belang was om deze biogrond niet te laten verloren gaan. “Een deel van de consumenten vraagt nu eenmaal naar meer duurzaamheid.”

Bij Boerenbond stellen ze zich wel vragen over samenwerkingsmodellen waarbij distributie en boer sterk gekoppeld worden. “Dit zal niet het leidende model worden”, meent De Roo. “Grond is inderdaad een schaars goed, maar zou het niet beter een co-investering zijn? Wat met de vrijheid van de boer in zo’n model?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier