Colruyt en De Lochting uit Roeselare vergroten partnerschap in bio-voeding

© STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Colruyt Group en het Roeselaarse bio-landbouwbedrijf De Lochting hebben een uniek samenwerkingsverbond. De Lochting breidde hun bio-landbouwgrond met één derde uit en op die manier kon Colruyt het aanbod bio-groenten uit eigen land met 20% verhogen.

De Lochting uit Roeselare is een sociaal tewerkstellingsproject dat inzet op bio-landbouw. Vandaag telt het bedrijf meer dan 150 medewerkers, bezit het meer dan 55 ha bio-landbouwgrond en draait het op een budget van vier miljoen euro.

“Colruyt Group is al meer dan 15 jaar een partner van De Lochting en was enkele jaren geleden vragende partij om voor hun bio-supermarktketen Bio-Planet het aandeel lokale bio-producten te vergroten”, vertelt Dirk Lammertyn, directeur van De Lochting. “Wij konden 16 ha buitengrond en 3,25 ha serres meer verwerven in de omgeving van Roeselare en begonnen er ook met de omschakeling naar bio-teelten. Het duurt echter meer dan twee jaar vooraleer landbouwproducten op nieuwe gronden het bio-certificaat kunnen krijgen. Gedurende deze omschakelingsperiode moet de landbouwer wel op biologische wijze telen maar krijgt hij niet de marktprijs voor het product. Colruyt heeft gedurende deze omschakelingsperiode onze producten tegen een hogere aankoopprijs afgenomen om deze financieel moeilijke overgangsperiode te overbruggen. Niet veel bedrijven zouden dat doen. Ons partnerschap met Colruyt Group is uniek in zijn soort. We overleggen samen de teeltplanning, stemmen die af op de seizoenen en de vraag van de klanten en zorgen dat er zo weinig mogelijk overschotten zijn. Bovendien is Colruyt altijd aanspreekbaar bij vragen of eventuele problemen van onze kant en helpen ze oplossingen zoeken.”

“Door onze unieke samenwerking slaagde De Lochting erin een biocertificaat te behalen voor 20 ha extra landbouwgrond, waarmee het zijn bio-areaal met één derde zag toenemen”, aldus Rony Neufkens, hoofd aankoop groenten bij Colruyt Group. “Vandaag is de overgang quasi voltooid en kregen alle gronden in omschakeling het felbegeerde bio-certificaat. De eerste volwaardige bio-groenten liggen begin juli met Europees bio-label in de winkelrekken van Colruyt Group.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier