Clean Beach Cup gooit kustgemeenten in de strijd

De persvoorstelling vond plaats in Blankenberge. © WK
Redactie KW

Voor de negende editie van de Eneco Clean Beach Cup slaan opnieuw zestien surfclubs de handen in elkaar.

“Als er niet wordt ingegrepen dan zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee”, zegt organisator Sven Fransen. “Jaarlijks belandt er tot 12 miljoen ton plastic in zee.”

Met die premisse organiseert Fransen al negen jaar lang de Eneco Clean Beach Cup, waarbij er in de tien kustgemeentes een strandopruimactie wordt georganiseerd. Zestien Belgische surfclubs scharen zich achter de actie.

Vorig jaar werd 5,3 ton opgehaald. “In ieder kilo zand zitten 150 plasticdeeltjes en per kilometer liggen er 3.000 items op het strand”, vult staatssecretaris voor de Noordzee Philip De Backer (Open Vld) aan.

Startschot voor jaar vol kleinere acties

Dit jaar vindt de actie plaats op 25 maart, maar eigenlijk is dat slechts een startschot voor een jaar vol kleinere acties. In elke kustgemeente vinden verschillende kleinere acties plaats en de beste tien oplossingen krijgen van de Eneco Clean Beach Cup een financieel duwtje in de rug. De organisatie trekt daarvoor 25.000 euro uit.

En 25 maart wordt ook het startschot van het Jaar van de Noordzee. “In 2018 komt er extra aandacht voor zowel de positieve punten als de problemen en wordt iedereen uitgenodigd concreet bij te dragen aan oplossingen”, aldus De Backer die eind vorig jaar nog zijn Actieplan Marien Zwerfvuil voorstelde.

“Het actieplan leidde al meteen tot resultaat. België sloot als eerste Europees land een akkoord met de cosmeticasector om de kleine plastic korreltjes die voor een scrubeffect zorgen tegen 2020 te vervangen door afbreekbare alternatieven zoals kokoskorrels. Ons land wil ook internationaal ijveren om die vele microplastics die naar zee stromen te laten uitdoven”, duidt de staatssecretaris.

De actie krijgt opnieuw de steun van Studio Brussel.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier