Claude Cottyn is nieuwe voorzitter van Natuurpunt Kortrijk

Bij Natuurpunt geeft voorzitter LiesVandemaele de fakkel door aan Claude Cottyn: "Ik zal niet veranderen om te veranderen." © EDB
Redactie KW

Claude Cottyn (51) uit Marke neemt zondag officieel het voorzitterschap van Natuurpunt Kortrijk over van Lies Vandemaele (38) uit Kortrijk.

Claude Cottyn bracht zijn jeugd door in Gullegem en sedert zijn zeventiende woonde hij door zijn werk – ondertussen als onderofficier bij de Belgische luchtmacht – op verschillende plaatsen in België.

Zes jaar geleden vestigde Claude, die vader is van vier kinderen tussen 12 en 24 jaar, zich in Marke. Naast het vrijwilligerswerk bij Natuurpunt meldde hij zich onlangs ook aan als vrijwilliger bij het palliatief netwerk. “Na het volgen van een cursus zal ik patiënten bezoeken in het ziekenhuis en thuis en ook de familie van mensen in palliatieve zorg bezoeken.”

Geen zwart gat

Ik heb een tijdje in Hageland gewoond, dat is tussen Vlaams-Brabant en Limburg. Daar komt nog de echte weidse natuur voor en dat fascineerde me. Daar ben ik ook lid geworden van Natuurpunt. Zo’n twee jaar geleden werd Claude vrijwilliger bij Natuurpunt Kortrijk.

“Ik ben al aan het denken aan mijn pensioen dat er binnen twee jaar aankomt en wil niet in een zwart gat vallen.” Claude engageert zich ondertussen al voor natuurgebied ‘t Schrijverke – Leiekant Marke, waar hij samen met beheerder Bert Van Dierdonck aan natuurbeheer doet en hij stapte recent ook in het bestuur van Natuurpunt Kortrijk.

Natuurgebieden

Lies Vandemaele was de laatste vijf jaar voorzitter van Natuurpunt Kortrijk. Met spijt in het hart geeft ze nu de fakkel door. “Door het nieuwbouwproject in Huys Ter Leye, waar ik directeur ben, ontbreekt de tijd me. Ik kijk echter met warme gevoelens terug op mijn jaren als voorzitter.” Lies blijft lid van Natuurpunt, maar heeft tijdens de fase van de nieuwbouw op haar werk de tijd niet meer voor een bestuursfunctie.

“Om lid te worden moet je geen kenner zijn, maar gewoon van natuur houden”

Als er weer wat meer ruimte komt, wil ik me wel weer engageren“, luidt het. Lies kon samen met haar bestuur en vrijwilligers enkele mooie dingen realiseren. “Er is weer een maatschappelijk draagvlak voor natuur en de natuurbank van stad Kortrijk maakt het ons makkelijker om natuurgebieden aan te kopen. Door meer gebieden te kopen kan je meer naar buiten komen en dat komt het ledenaantal natuurlijk ten goede.”

Natuurpunt Kortrijk heeft al verschillende natuurgebieden in haar bezit. Zo is er ‘t Schrijverke in Marke, natuurtuin Desloovere in Kortrijk, een stukje aan de Heulebeek in Heule en Kruiskouter Leiemeersen, Ghellink en Rotersmeers in Bissegem. “We willen natuurlijk het liefst een grote groene buffer. In gronden langs de Leie zijn we meestal wel geïnteresseerd. Dat is schone natuur waar we toch wel wat tekort aan hebben.” Momenteel heeft Natuurpunt Kortrijk interesse in natuurgebieden rond Venning in Kortrijk, de Heulebeek in Heule en aan de toegangspoort van Marke.

Moderne en dynamisch

Claude wil het aantal leden en actieve vrijwilligers nog meer optrekken. Momenteel zijn er bij Natuurpunt Kortrijk meer dan 1.350 gezinnen lid. “Ik denk dat we vooral de jeugd moeten aanspreken. Het idee groeit om ook uitleg te verstrekken bij de leiding van jeugdbewegingen.”

“Tot vijftien jaar geleden was ik ook geen ‘natuurpunter’. Door dan met de natuur in contact te komen heb ik gezien dat Natuurpunt meer doet dan enkel bloemen en bomen planten. De tijd van ‘die groene daar’ is een beetje aan het wegebben door allerlei activiteiten in de kijker te zetten. Zo hebben we onder meer het vogeltelweekend en landschapswandelingen. De natuurvereniging is gemoderniseerd en dynamischer geworden. Je moet geen kenner zijn om lid te zijn van Natuurpunt, maar gewoon van de natuur houden.”

Verder wil Claude verder bouwen op de stevige fundamenten die er nu al zijn. “Veranderen om te veranderen zal ik zeker niet doen. We hebben een coherente ploeg die weet van aanpakken en ook de vrijwilligersploeg is een keiharde kern. Als voorzitter zal ik proberen de groep samen te houden, te stimuleren, te motiveren en te coachen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier