Circulaire verlichting in bibliotheek van Kortrijk zorgt voor besparing van 80 procent

We zien van links naar rechts Schepen Koen Byttebier, Country Manager Philips Lighting Gert Roeckx en Schepen Bert Herrewyn. © IC
Redactie KW

De stadsbibliotheek van Kortrijk krijgt begin volgend jaar een Belgische primeur, wanneer ze wordt uitgerust met ledverlichting volgens het principe van ‘circulaire verlichting’.

Het gaat om een proefproject van het bedrijf Philips Lighting. “De stad Kortrijk koopt licht als een dienst voor haar bibliotheek en Philips Lighting blijft eigenaar van de lichtinstallatie”, legt Gert Roeckx, countrymanager bij Philips, uit. “Er is een prestatiecontract van tien jaar afgesloten, dat inhoudt dat wij de beste verlichting leveren en de bibliotheek voorzien wordt van de laatste nieuwe updates zodra die beschikbaar komen.”

Dag- en nachtherkenning

Philips verbindt zich ertoe om na afloop van het contract de armaturen te hergebruiken. Een verlenging van het contract of een overname van de installatie door de stad is ook mogelijk. Het voordeel is dat Kortrijk niet hoeft te investeren, maar kan betalen met de middelen die vrijkomen uit energiebesparing en uit het feit dat het minder materiaal moet vervangen. Op die manier wordt de cirkel gesloten. Besparingen zijn mogelijk omdat er bijvoorbeeld verlichtingsschema’s kunnen worden geprogrammeerd, er dag- en nachtherkenning is en aanwezigheidsdetectie.

“Met dit project voor zowel de verlichting als het bijhorende meubilair onderstreept Kortrijk zijn ambitie van een Klimaatstad”, aldus schepen voor Klimaat Bert Herrewyn (sp.a). “We besparen 80 procent in ons energieverbruik ten opzichte van de huidige oplossing, wat staat voor een jaarlijkse besparing van 49.600 kWh.” Dat komt volgens de schepen overeen met het jaarlijkse verbruik van veertien gezinnen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier