Centen voor volkstuintjes in Izegem, Roeselare en Torhout

Redactie KW

Joke Schauvliege, Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, subsidieert de aanleg van 12 nieuwe volkstuintjes in Izegem, 25 nieuwe volkstuintjes in Roeselare, 20 nieuwe volkstuintjes en een ‘Bibvolkstuin’ in Torhout.


De minister trekt dit jaar in totaal maar liefst 500.000 euro uit voor 40 kwaliteitsvolle projecten in heel Vlaanderen. Er komen op die manier 500 extra volkstuintjes (of 20 hectare). De toegekende subsidies dekken maximaal 75% van de totale kostprijs van een project.

“Met dit initiatief voor nieuwe volkstuinen wil ik mensen meer voeling laten krijgen met gezonde voeding, met smaken, met de eigen productie van voedsel met nutritionele waarde, met actief leven in de buitenlucht, met alternatieve vormen van lichaamsbeweging (tuinieren) en met een actieve levensstijl”, legt de minister uit.

>> Izegem : Mandeltuintjes

In Izegem worden op basis van een subsidie van 15.000 euro voor ‘Mandeltuintjes’ achter een nieuw appartementencomplex 10 individuele tuintjes en 2 demotuinen ingericht, waar mensen bijvoorbeeld uitleg kunnen krijgen van compostmeesters. Er komt eveneens een groene zone.

>> Roeselare : Samen tuinieren

In Roeselare wordt op basis van een subsidie van 15.000 euro voor ‘Samen tuinieren op Wallemeers’ een nieuwe volkstuin aangelegd van 0,25 hectare. De volkstuin is gelegen vlakbij het buurthuis met petanquebanen, sportvelden en een speelzone. De stad Roeselare wil zo aan 25 tuiniers de kans geven om de handen uit de mouwen te steken om in samenspraak met het buurtcomité de sociale cohesie te versterken.

>> Torhout : Volkstuin met bloemenweide

In Torhout worden 2 volkstuinprojecten gesubsidieerd. Op basis van een subsidie van 14.235 euro voor ‘Volkstuinpark Kasteelstraat Torhout’ wordt een volkstuin aangelegd van 0,15 hectare. De stad Torhout wil er aan 20 tuiniers de kans geven om de handen uit de mouwen te steken en zo de sociale cohesie te versterken. Bij de volkstuin is ook een bloemenweide voor bijen voorzien. Op basis van een tweede subsidie van 11.038.50 euro voor ‘Bibvolkstuin(en) Torhout’ wordt door de stad Torhout een volkstuin aangelegd die aansluit bij de bibliotheek. Bij de Bibvolkstuin komen onder meer een insectenhotel, nestkastjes en een ruimte om te composteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier