CD&V wil alle nertskwekerijen tegen 2017 sluiten

Redactie KW

Meerderheidspartij CD&V zet druk op Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om alle pelsdierhouderijen meteen te sluiten, mits er een financiële compensatie tegenover staat.

“Er is geen maatschappelijk draagvlak meer voor nertskwekers”, luidt het woensdag in De Standaard.

Vlaanderen telt vandaag nog 17 nertsfokkerijen die jaarlijks zo’n 200.000 pelzen produceren. Er zijn er onder meer in Langemark-Poelkapelle en in Wervik. In Wallonië en Brussel zijn pelsdierhouderijen sinds vorig jaar verboden. Dat ging daar makkelijker, omdat er geen kwekerijen meer waren.

Ook in Vlaanderen ligt een verbod op de pelsdierhouderij op tafel, maar de regering raakte het niet eens over het uitdoofscenario van de bestaande kwekerijen. CD&V en Open Vld hebben zich altijd verzet omdat ze de bestaande kwekerijen niet aan hun lot wilden overlaten. De christendemocraten vonden ook dat alleen een Europese oplossing zinvol zou zijn.

Na overleg met de sector maakt CD&V nu een bocht. “Er is geen maatschappelijk draagvlak meer voor nertskwekers. We vragen dat minister Weyts een regeling uitwerkt voor financiële compensatie en de nodige middelen vastlegt, zodat de pelsdierhouderij in Vlaanderen kan worden stopgezet tegen 1 januari 2017”, zegt Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V). “Ons standpunt is consequent naar dierenwelzijn, maar ook eerlijk tegenover de pelsdierhouders die hun activiteit dienen te stoppen.”

Marnix Van Laecke, voorzitter van de federatie van pelsdierhouderijen, vindt dat per bedrijf moet bekeken welke compensatie er moet komen. “Niemand is vragende partij om op te houden. Wij zijn met 17 reglementair vergunde bedrijven: als we moeten stoppen, moet de minister ons uitkopen.”

Ben Weyts wilde tegenover de krant niet reageren op het CD&V-voorstel. “Wij gaan dit bespreken in de schoot van de regering en niet op het publieke forum”, zegt zijn woordvoerder.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier