CD&V kleurt bloembakken op het Sint-Maartensplein

Redactie KW

De zes zware houten bloembakken op het Sint-Maartensplein in Wervik blijven zorgen voor commotie.

De oppositiepartij CD&V greep de situatie aan om er uit te pakken met een ludieke actie. De bloembakken kleuren oranje en zijn voorzien van echte en plastic bloemen. Het is ondertussen al meer dan drie weken geleden dat de bloembakken zijn geplaatst, met alleen maar teelaarde. De stad wacht tot de Ijsheiligen vooraleer éénjarigen te planten. “Om deze troosteloze aanblik wat op te fleuren in het weekend van Moederdag besloten we om zelf de bloembakken op het Sint-Maartensplein wat kleur te geven”, aldus partijvoorzitter Yves Obin.

De bloemen mag iedereen meenemen naar huis als een geschenk voor Moederdag. Daarover hangt vanwege CD&V een boodschap aan die bloemen. “Vanaf de Ijsheiligen hebben we vertrouwen in de stedelijke groendienst van Wervik die de bloembakken zal inplanten met volle en kleurige bloemen”, aldus Obin.

En wie zijn nu eigenlijk de Ijsheiligen ? Het gaat om een van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze ‘strenge heren’ dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn Sint-Mamertus, Sint-Pankratius, Sint- Servatius en SintBonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan dan veel schade aanrichten.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier