Buurtcomité houdt eigen infovergadering over windturbines in Oostkamp

Dat 150 meter hoog niet niets is, illustreerde moderator Hilde Van Laere aan de hand van een maquette waarbij de windturbine naast de kerk werd gezet. © PH
Redactie KW

Donderdagavond was een 50-tal geïnteresseerden aanwezig op de infoavond die buurtcomité ‘Gezonde klaver’ organiseerde. De avond kwam er naar aanleiding van de aanvraag van Aspiravi om nog twee hoge windturbines nabij de verkeerswisselaar aan Loppem te bouwen, kant Oostkamp. Twee deskundigen kwamen uitleg geven.

Hilde Van Laere, de huidige Krak van Oostkamp, toonde deze keer niet haar muzikaal hart, maar wel dat van respect voor de mens. Tegen windmolens heeft ze per definitie niets, maar die moeten in overeenstemming zijn met de leefbaarheid voor de mens. En dat is het in dit geval niet. “Zo’n hoge windmolens zorgen voor slagschaduw en hebben impact op de natuur, de veiligheid, vibraties in de ondergrond en waardevermindering van het vastgoed. En dan bedenken dat er net twee grote nieuwe wijken zijn aangeplant in Oostkamp en Loppem.”

Geen uitnodiging voor infovergadering

Volgens haar hadden de inwoners van die wijken geen uitnodiging gekregen voor de infovergadering die Aspiravi zelf hield, enkele weken geleden in ‘t Boldershof. Vandaar dat ze de mogelijke benadeelden nog eens samenriep om alles op een rijtje te zetten en indien gewenst de mogelijkheid te bieden om bezwaar aan te tekenen bij de Oostkampse milieudienst. Dat moet wel gebeuren tegen ten laatste maandag 12 februari. De tijd dringt dus, vandaar dat ze ook voor formulieren zorgde om alles op de juiste wijze in te dienen.

Let wel: wie van in het begin af geen bezwaarschrift indient, kan later geen verhaal meer halen bij de bevoegde diensten. Nu of nooit, dus. Ondertussen koos ze als naam voor haar buurtcomité ‘Gezonde klaver’, verwijzend naar het klaverblad tussen Loppem en Oostkamp waarrond de mensen ver en dichtbij nog gezond willen leven.

Het aantal slapeloze nachten door het gebrul van windmolens is niet meer te tellen

Spreker Annemarie François is burgerlijk ingenieur en vrijwilliger bij ‘Leefbare Energie Vlaanderen’. Zij pleitte voor de juiste technologie op de juiste plaats met respect voor omwonenden. De inplanting moet vooral op voldoende afstand staan van de plaats waar mensen wonen. In dit geval liggen de woonkernen van Oostkamp en Loppem veel te dichtbij, wat de andere sprekers – een ervaringsdeskundige en buurtbewoner van een turbinepark in de buurt van Kalmthout – bevestigde. “Als groene jongen was ik naïef om dit ooit toe te staan in mijn buurt”, vertelde hij. “Zes jaar geleden wisten we van niets beter. Maar het aantal slapeloze nachten door het gebrul van die windmolens is niet meer te tellen. Ik woon op 750 meter. Ik word er wakker van, maar raak daarna moeilijk in slaap, want het is een geluid dat je niet kan afzetten. Het zijn vooral de lage frequenties die blijven hangen. Dat gaat door de muren heen.”

Geen windmolens in West-Vlaanderen in 2017

Eerder op de dag had Aspiravi, bij monde van communicatiemanager An Schaubroeck, laten weten dat alles volledig binnen de strenge normen valt die de Vlaamse gemeenschap oplegt. “Die twee windmolens zullen jaarlijks zoveel groene stroom produceren als het gemiddelde verbruik van 4.285 gezinnen en zullen zo 6.855 ton aan CO²-uitstoot vermijden. Weet ook dat er in 2017 geen enkele windmolen in West-Vlaanderen werd gebouwd, wat nochtans nodig zal zijn als we met alternatieve productie van elektriciteit de milieudoelstellingen tegen 2020 willen halen, net als het engagement van de gemeente Oostkamp om tegen 2030 de CO²-uitstoot op haar grondgebied met 20 procent te verminderen.”

Leden van het buurtcomité geven aan de hand van foto's en grafieken uitleg over wat de buurt zal moeten ondergaan.
Leden van het buurtcomité geven aan de hand van foto’s en grafieken uitleg over wat de buurt zal moeten ondergaan.© PH

De sprekers hadden bedenkingen bij de weinig controleerbare cijfers die de infobrochures van de elektriciteitsproducent hanteren. Het is en blijft een zaak van veel geld die pas rendabel is als het met veel geld van de overheid wordt gesubsidieerd. En… als er geen wind is, dan is er geen productie. Een variabele windproducent kan geen vaste partner zijn voor de toekomstige energienoden.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier