Burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen strijden samen tegen CO2-uitstoot

Redactie KW

In de gebouwen van intercommunale Leiedal stelden de burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen een convenant rond CO2-emissie voor.

Ze lanceerden daarbij een regionaal energieactieplan met concrete initiatieven voor hun eigen gemeente of stad. “Dik een jaar geleden nam Zwevegem het initiatief tot deze convenant”, aldus de Harelbeekse burgemeester Alain Top (SP.A), die voorzitter van de conferentie is. “Zuid-West-Vlaanderen is alvast de eerste regio die dit doet en resoluut gaat voor een mindere uitstoot van CO2. Het doel is om tegen 2020 een daling met 20 procent te realiseren. Daarom zetten we in op vijf projecten: bestaande woningen energiezuiniger maken, een meer duurzame mobiliteit, energiezuinige openbare gebouwen als inspiratiebron gebruiken, de openbare verlichting doseren en duurzame energie integreren in woonzones, bedrijventerreinen.”

Warmte opslaan

In de dertien steden en gemeenten wordt telkens minstens één actiepunt naar voor geschoven. Enkele voorbeelden. In Harelbeke en Kuurne zal de gemeenschappelijke woonzone via een warmtenet (met warmte vanuit de verbrandingsoven van Imog) worden verwarmd. In Kortrijk wordt deze winter een thermografische kaart (dakenscan) van de stad gemaakt en daarna zal elke inwoner kunnen bekijken of hun dak goed geïsoleerd is. In Menen start een demonstratieproject waarbij tien woningen gerenoveerd worden tot bijna-energieneutrale woningen. In Zwevegem word de fiets gepromoot en wordt een deel van het wagenpark vervangen door wagens op aardgas. In Waregem zal de nieuwe bibliotheek in de zomermaanden warmte opslorpen. Die warmte wordt ondergronds opgeslagen om dan in de winter te kunnen gebruiken.

Waterkrachtcentrale

In Anzegem worden na de technische diensten ook de administratieve diensten gecentraliseerd in een beter geïsoleerd gebouw. In Lendelede wordt de straatverlichting van maandag tot en met donderdag tussen 23.30 uur en 4.30 uur gedoofd. In Wevelgem is er al deels een dosering van de straatverlichting (een op twee lichten wordt gedoofd tussen middernacht en 5 uur) en die beweging wordt doorgetrokken. In Deerlijk koopt de gemeente voertuigen op aardgas aan en zal men fietsen aanmoedigen. In Wervik wil men investeren in betere fietspaden en in elektrische fietsen. In Avelgem zet men in op groene stroom en in Spiere-Helkijn, tot slot, zal men elektriciteit kunnen opwekken via een waterkrachtcentrale die aan de nieuwe sluis komt.

Op de pagina www.facebook.com/zuidwestvlaanderenklimaatneutraal zal er bovendien elke dag een tip gepost worden over hoe iedereen energie kan besparen. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier