Burgemeester Oostende sluit vijvers in Maria Hendrikapark wegens botulisme

Langs de drie vijvers werden bordjes geplaatst om te vermijden dat er verder gevist wordt. © JRO
Redactie KW

In Oostende werd een verbod uitgevaardigd om te vissen in het Maria Hendrikapark, ‘t Bosje. Ook de plezierbootjes werden ondertussen van het water gehaald.

Door de aanhoudende droogte en de hitte werd in het Maria Hendrikapark een geval van botulisme vastgesteld. Ondertussen werden al om en bij de 15 kadavers van eenden uit het water gehaald door de Oostendse brandweer, die momenteel nog steeds ter plaatse is.

De burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte, ging ter plaatse om de situatie te bekijken en besliste meteen om met onmiddellijke ingang een vaar- en visverbod uit te vaardigen voor de drie vijvers in het park. “Momenteel is de brandweer bezig met verluchten om zo zoveel mogelijk zuurstof terug in het water te krijgen“, vertelt burgemeester Johan Vande Lanotte.

De plezierbootjes werden bij de vaststelling meteen van het water gehaald.
De plezierbootjes werden bij de vaststelling meteen van het water gehaald.© JRO

“Ook de kadavers van de eenden worden nog volop uit het water gehaald. Kadavers kunnen immers de besmetting verderzetten. Voorlopig werd enkel besmetting vastgesteld in het Spiegelmeer, maar uit voorzorg werden ook de Grote Lac en de Konijnenvijver afgesloten. Er is niet alleen botulisme vastgesteld, maar er werden ook blauwalgen gevonden.”

De brandweer plaatste pompen om het water te verluchten en zuurstof in het water te brengen. Er werden stalen afgenomen door de brandweer en die werden naar het labo gebracht. De uitslag van die stalen is vrijdag bekend en ddarna wordt er geëvalueerd. Tot nader order blijven de verboden gelden.

(JRO)

Drie gevaarlijke soorten voor de mens

Botulisme is een vergiftiging door het vergif botulinetoxine, waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Er zijn zeven soorten, waarvan er drie gevaarlijk zijn voor de mens. Niet de bacterie zelf veroorzaakt de symptomen, maar het door die bacterie afgescheiden toxine (botuline). Dat veroorzaakt een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier.

Botulisme is enkel gevaarlijk als je effectief van het water drinkt. Blauwalgen zijn besmettelijk bij aanraking en zijn net iets gevaarlijker voor de volksgezondheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier