Brugse zwanen zitten nog steeds opgehokt

05/04/17 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:07

Er zijn nog altijd geen zwanen te bewonderen aan 't Stil Ende of in het Minnewaterpark in Brugge. De dieren zitten ondertussen al twee maanden opgehokt.

Brugse zwanen zitten nog steeds opgehokt

De zwanen zitten nog steeds opgehokt bij de Bruge Groendienst. © MM

De ophokplicht voor de zwanen is sinds begin februari van kracht nadat vogelgriep werd vastgesteld in het Oost-Vlaamse Lebbeke. Zo'n 140 zwanen moesten verplicht worden gevangen en tijdelijk opgehokt worden. Ondertussen zijn de dieren nog steeds niet vrijgelaten. En dat is nefast voor de voortplanting van de zwanen. Ondanks alle extra voorzieningen - er werd een serre en binnenzwembad gemaakt - is het nu al duidelijk dat de dieren minder zullen broeden dan normaal. Dat heeft onder meer te maken met de stress die met het ophokken gepaard gaat. Omdat ze zich niet in hun vertrouwde omgeving voelen, zullen er dus minder kuikens op de wereld gezet worden. Tien jaar geleden gebeurde al eens hetzelfde toen de ophokplicht van kracht was. Een zwanenpaar zondert zich normaal gezien af om te paren, maar dat is nu veel moeilijker. De broedperiode duurt zo'n 38 dagen.

(MM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!