Brugse zwanen mogen maandag eindelijk opnieuw buiten

07/04/17 om 07:59 - Bijgewerkt om 07:58

Donderdag werd de ophokplicht na een kleine twee maanden opgeheven door het FAVV. Dat betekent meteen ook dat de Brugse zwanen vanaf maandag weer in het straatbeeld te zien zullen zijn. "Deze beslissing komt geen dag te vroeg", klinkt het.

Brugse zwanen mogen maandag eindelijk opnieuw buiten

De Brugse zwanen mogen maandag hun serre verlaten. © DDM

Bijna dag op dag twee maanden nadat de zwanen door de ophokplicht veroordeeld werden tot een overdekt verblijf, weg van hun geliefkoosde Brugse wateren, mogen ze maandag opnieuw proeven van de vrijheid. Dit ongetwijfeld tot groot jolijt van de vele Bruggelingen die niet ten onrechte trots zijn op de sierlijke dieren die de verschillende waterwegen van hun geliefde Brugse binnenstad kleuren. Zo werd op sociale media meer dan eens aangegeven dat Brugge zonder zwanen niet hetzelfde aanvoelt. Ook de vele toeristen die bij een bezoekje maar wat graag met de levende uithangborden op de foto gaan, zullen ongetwijfeld hun hart ophalen. De stad spaarde kosten noch moeite om het gedwongen verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, daarbij werd een grote serre geïnstalleerd met een propere ondergrond en een geïmproviseerd zwembad. Hoe goed de stad ook zijn best deed om de dieren op te vangen, een serre is geen natuurlijke habitat en dat heeft invloed op het paringsgedrag.

Speciale pakken

"Deze beslissing komt eigenlijk geen dag te vroeg", zegt een opgeluchte schepen van Groen Philip Pierins (sp.a). "Ze maken hun nesten zelf en zonderen zich normalerwijs af om te paren en dat was in de huidige omstandigheden natuurlijk moeilijk haalbaar." Niet alle zwanen lieten zich destijds meteen vangen, maar uiteindelijk kreeg de groendienst ze toch alle 140 te pakken. Maandag worden ze gelost en dat gebeurt volgens een speciale procedure. "Alle exemplaren werden geringd dus we weten stuk voor stuk waar ze vandaan komen. We lossen ze dan ook een voor een weer in hun oude vertrouwde gebied", zegt Pierins. Dat er niets aan het toeval wordt overgelaten is duidelijk. "We voorzagen in speciale pakken, zodat ze zonder problemen kunnen getransporteerd worden." Wat er nu gebeurt met hun tijdelijke verblijf? "De serre kan verder gebruikt worden. Sowieso halen we er in de winter elk jaar een aantal binnen ter bescherming en op andere perioden kan die nog perfect gebruikt worden om bloemen in te planten."

(DDM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!