Brugge pakt sluikstorten rond glascontainers aan

Redactie KW

Onder het motto ‘Geen brol rond de glasbol’ trekt het stadsbestuur samen met Fost Plus en de Brugse afvalintercommunale IVBO ten strijd tegen sluikstorten rond glascontainers.


In heel Brugge staan er in totaal 127 openbare glascontainers, verspreid over 88 locaties. Vorig jaar werd in die containers meer dan vierduizend ton glas ingezameld, goed voor bijna 37 kilo per inwoner. Al dat glas wordt gerecycleerd, een milieuvriendelijk aanpak maar dat is volgens SP.A-schepenen Philip Pierins en Mieke Hoste buiten de tussenkomst van sluikstorters gerekend. “In en rond de glascontainers wordt jammer genoeg ook heel wat afval aangetroffen dat er niet thuishoort. Dit bemoeilijkt niet alleen het hele recyclageproces, maar maakt het ook duurder. Er moeten immers speciale ophaalbeurten ingelast worden om al dat zwerfvuil op te ruimen”, zegt Philip Pierins, schepen voor Stadsreiniging in Brugge. “Sluikstorten getuigt bovendien ook van weinig respect voor de omwonenden”, gaat schepen voor Leefmilieu Mieke Hoste verder. “Het kan zelfs kwalijke gevolgen hebben voor het milieu, of in het ergste geval voor spelende kinderen uit de buurt.”

Ook voor de portemonnee kan sluikstorten kwalijke gevolgen hebben. “Overtreders riskeren een administratieve sanctie tot 250 euro”, klinkt het. De schepenen vragen dan ook in naam van de dienst Leefmilieu dat iedereen de sorteerregels zou respecteren. Onder het motto ‘Geen brol rond de glasbol’, een slogan die ook in andere Vlaamse steden gelanceerd werd, willen ze de burger stimuleren om geen zwerfvuil meer achter te laten in en rond de glasbollen. Om die oproep kracht bij te zetten, zullen ook op heel wat inzamelplaatsen tijdelijk sensibiliserende borden worden geplaatst die de gebruikers van de glascontainers hier nogmaals op wijzen.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier