Bredene is kandidaat voor aanleg kunstmatig proefeiland in zee

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Om de kust beter te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel circuleren momenteel plannen voor de aanleg van een eilandengordel in zee.

Bredene is gewonnen voor het idee om een kunstmatig eiland aan te leggen voor de kust. Dat meldt de kustgemeente maandag. Knokke-Heist blijkt een koele minnaar te zijn voor het idee dat afgelopen weekend werd geopperd door Vlaams minister voor Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) en staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD).

In het kader van de kustbescherming willen Weyts en De Backer nagaan of een kunstmatig eiland voor de Oostkust soelaas kan bieden tegen de stijgende zeespiegel. Daarvoor zou er in eerste instantie een eiland van 40 hectare aangelegd worden tussen de haven van Zeebrugge en Knokke-Heist, maar die badstad lijkt niet gewonnen voor het idee.

Ik kan niet goed begrijpen dat Knokke-Heist liever het risico neemt om op termijn onder water te staan

“Bredene is alvast uitdrukkelijk kandidaat om wel als proefpiloot op te treden”, meldt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) maandag. “Het voorstel voor de aanleg van een tweede verdedigingsgordel in zee lijkt mij op zijn minst een ernstig onderzoek waard. Ik kan niet goed begrijpen dat Knokke-Heist liever het risico neemt om op termijn onder water te staan, dan dat ze eventueel toeristen zouden verliezen. We spreken hier niet over de aanleg van een muur in zee, maar van een natuurlijk ingekleed eiland dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar zal zijn.”

Hoe hoog het eiland uiteindelijk zal worden is nog onduidelijk, maar het een zeespiegelstijging van minstens 80 centimeter kunnen opvangen. “Als dit past in het onderzoeksopzet en er duidelijke garanties zijn dat er bij de aanleg van een proefeiland rekening zal worden gehouden met de locaties van de bestaande watersportclubs, mogen de initiatiefnemers dit proefeiland wat mij betreft dan ook gerust voor onze kust komen aanleggen. We hebben het hier over een initiatief dat potentieel kan instaan voor de bescherming van de hele kust en het hinterland, samen goed voor honderdduizenden gezinnen. Ik mag dan ook hopen dat dit project niet sneuvelt op de vermeende toeristische belangen van één kustgemeente“, besluit de burgemeester.

Minister Weyts is tevreden dat Bredene zijn positieve inbreng meegeeft, maar hij stelt duidelijk dat de keuze voor Knokke-Heist niet toevallig gekozen is. “We zijn bezig om de meeste zwakke punten langs de kustlijn aan te pakken. De West- en Middenkust is grotendeels al klaargestoomd tot een zeespiegelstijging tot 80 centimeter, maar de Oostkust blijft het zwakke punt”, aldus minister Weyts.

De minister vindt het jammer dat Knokke-Heist op dit moment niet gewonnen is voor het project. “De plannen bestaan al van 2013 en Knokke is altijd heel nauw betrokken en goed geïnformeerd geweest over de plannen.” Knokke toonde zich een voorstander, want het zag vooral mogelijkheid in immobiliën. “Maar we zijn in de eerste plaats bezig met de kustbescherming in de vorm van een tweede verdedigingslinie in zee. De plannen zijn ook al fors gewijzigd sinds 2013. De eerste schetsen toonden een eilandenketting tot over de Nederlandse grens. Deze plannen zijn veel kleiner en bescheidener”, besluit de minister.

Ook staatssecretaris De Backer was blij met de inbreng van Bredene, maar dan eerder in het kader van de herziening van het Marien Ruimtelijk Plan (MRP). “Belangrijk voor ons is dat we met de herziening van het Marien Ruimtelijk Plan alle stakeholders betrekken. We zijn dus vragende partij dat iedereen input geeft. We zijn blij dat Bredene nu ook zijn insteek heeft gegeven om mee te denken aan een breed gedragen nieuw Marien Ruimtelijk Plan.”

Staatssecretaris De Backer is volop bezig met de voorbereiding voor een nieuw MRP. Het huidige plan loopt namelijk af in 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier