Bourgeois keurt beheersplan voor kasteelpark van Ingelmunster goed

Redactie KW

Het kasteel en het bijhorende park in Ingelmunster, bij de doorsnee Belg vooral bekend van de etiketten op de bierflesjes van Kasteelbier, krijgt een landschapsbeheersplan. Daardoor komen er premies vrij voor onderhoud en renovatie.


Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft het landschapsbeheersplan ‘park van het kasteel’ in Ingelmunster goedgekeurd. Dat plan legt in detail de acties vast die noodzakelijk zijn voor een gepast beheer van de erfgoedwaarden en kenmerken van het beschermde landschap, en dit voor een periode van 27 jaar. De eigenaar krijgt een premie ten belope van 70 procent voor de werken die ze uitvoeren en in het plan opgenomen zijn.

Concreet omvat dit beheersplan de heropbouw, het herstel en onderhoud van de kasteelmuren, hekkens, hekpijlers en bruggen, maar ook een aangepast beheer en bescherming van de monumentale bomen in de kasteelparken en graslandbeheer.

Bourgeois keurt beheersplan voor kasteelpark van Ingelmunster goed


Het kasteel van Ingelmunster en het bijbehorende park is tot op heden het eigendom van de brouwersfamilie Van Honsebrouck. Kasteelbier dankt zijn naam aan het kasteel van Ingelmunster, dat ook in bezit van de brouwerij is. Dit kasteel staat zowel op het etiket als op de kroonkurk afgebeeld. Het domein is toegankelijk, maar enkel op aanvraag. Er worden bijvoorbeeld geleide wandelingen georganiseerd in het gebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier