Boswachter Jan Allegaert waarschuwt: “Jagers in Preshoekbos op heterdaad betrappen”

In het Kortrijkse Preshoekbos mag simpelweg niet gejaagd worden. © Marc Slootmaekers
Axel Vandenheede

In het Preskhoekbos lopen vandaag een aantal reeën rond. Sommige jagers lijken daar hun zinnen op te hebben gezet, tot ergernis van het Agentschap Natuur en Bos. “In die bossen mag er niet gejaagd worden”, klinkt het.

Sinds een jaar of vier lopen er reeën rond in het Preshoekbos, dat meer dan 80 hectare groot is en op het grondgebied van Aalbeke, Lauwe en Marke ligt. In 2013 merkte iemand er eentje op, het jaar nadien kwamen er bij het Agentschap Natuur en Bos meldingen binnen van een kudde van drie. Sindsdien zijn er nog verschillende bijgekomen, sommige bronnen spreken van 16 dieren.

De dieren zijn inmiddels ook al in omliggende bossen gespot. Zo waren er onlangs twee reeën te zien in het Kennedybos, ze stonden op een grasperkje, op slechts enkele meter van het Ei. De reeën liepen uiteindelijk weer het bos in, maar sommige kozen al de verkeerde richting. Resultaat: al drie van deze sierlijke dieren werden omvergereden om de A17.

Aangezien de reeënpopulatie almaar groter wordt in deze regio, raken jagers geïnteresseerd om hier naartoe te komen. Vooral deze periode, want het is volop jachtseizoen. Maar boswachter Jan Allegaert waarschuwt: “In de domeinbossen van het Preshoekbos is er geen jacht toegestaan.” Dat geldt ook voor het Kennedybos. Al schrikt dat sommige jagers blijkbaar niet af. “We hebben al een paar keer te horen gekregen dat er jagers door het Preshoekbos zouden lopen om het wild op te jagen”, aldus nog de boswachter. “Maar tot nog toe is er niemand op heterdaad betrapt.”

Vlaams parlement

Intussen diende Bart Caron (Groen) in het Vlaams Parlement een voorstel in over jagen. Hij vraagt dat jagers enkel nog in een gebied mogen jagen als ze schriftelijk toestemming hebben van de eigenaar van het stuk grond. In de Kortrijkse gemeenteraad van november kwam zijn partijgenoot Matti Vandemaele daarover ook al tussen. Hij vroeg toen dat stad en OCMW de eigendommen die ingekleurd zijn als jachtgebied te laten schrappen.

De Kortrijkse schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) stelde toen dat stad en OCMW dat van plan zijn. “We zullen de jachtverenigingen ook laten weten waar er wel en niet meer gejaagd kan worden. Sinds 2014 hebben jagers trouwens een schriftelijk bewijs nodig, al is dat enkel als er een wijziging gebeurde qua eigendom. Is alles bij hetzelfde gebleven, dan geldt nog de mondelinge toestemming. Vandaar dat er nog zo veel jachtgebieden zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier