Bomenkap in kasteelpark van Ingelmunster zorgt voor controverse

Redactie KW

Mike Van Acoleyen van Groen haalt hard uit naar de bomenkap, volgens burgemeester Kurt Windels (De Brug) is het rooien van de bomen gerechtvaardigd. Ook kasteeleigenaar Marc Van Honsebrouck is zich van geen kwaad bewust.

Op de sociale media staat het vol berichten rond het rooien van tientallen bomen in het kasteelpark van Ingelmunster. “Grootschalige kaalkap in hartje Ingelmunster”, zegt Mike Van Acoleyen (Groen) op zijn Facebookpagina. De voorbije dagen werd er inderdaad grondig gerooid in het park. Niet enkel aan de kant ter hoogte van de Stationsstraat, maar ook aan de kant van De Mandel. “Langs de Beukendreef, De Mandel, naast de terreinen van Labadoux, de Lysbrug… Overal verdwenen er al bomen”, gaat Mike Van Acoleyen verder. “Nu pluimen ze de groene long in het centrum. Dat kan toch niet. Het bos aan het kasteel ligt er al sinds de Oostenrijkse Nederlanden. De bomen die in het bos stonden, hebben een heel stevige omtrek. Ze staan er dus al heel wat jaren. Het kasteelpark is ook beschermd landschap. De Mandelvallei tussen kasteel en kanaal is een unieke, natte bosomgeving. En toch gaat de botte bijl erin. Men haalt niet zomaar een boom weg, maar overal worden er bomen gerooid. En niemand die dat zag aankomen? Wie gaf het akkoord voor de kapvergunning? Het is niet omdat het kasteelpark voor gewone mensen gesloten is, dat men zomaar de zware middelen mag toepassen om de bomen te verwijderen. De bomen ziek ? Met dat fabeltje moeten ze niet afkomen, helemaal niet. Wat hebben we eraan om te vieren dat het natuurgebied van De Buizerd groter wordt, wanneer aan de andere zijde veel bomen verdwijnen? Aan de overzijde ligt het Spoorwegdomein, waar men later ook zal insnoeien om een brug te leggen die niemand nodig heeft.”

Vandaag of morgen

We contacteerden schepen van Trage Wegen en Milieu Wilfried Vanacker (De Brug) over deze problematiek. Hij wenste echter niet te reageren. “Alles rond die bomen wordt gecommuniceerd door onze burgemeester.” Hallo, burgemeester Kurt Windels (De Brug)? “Er komt nog een persnota rond deze boomkapping”, klonk het kort. “Het gaat niet zomaar over enkele bomen kappen, maar het heeft ook te maken met werken aan De Mandel. Meer details geef ik nu niet, omdat we de juiste informatie aan de media willen bezorgen. Wanneer we zullen communiceren ? Misschien vandaag nog, misschien morgen.”

Gevallen bomen

We namen ook contact op met kasteeleigenaar Marc Van Honsebrouck. “Volgens dat ik weet, ben ik met alles in regel. Enkele jaren geleden viel één van onze bomen om op de tribune van de gemeente die op het Marktplein stond opgesteld. Ik had eerder al gevraagd om die boom weg te doen, maar dat mocht niet. Na dit ongeval kwam de vraag wie in fout was. In november viel er ook al een boom op de weg. Maanden geleden kwamen bevoegde mensen controleren welke bomen er ziek waren en welke niet. Ik bleef met schrik zitten dat er bomen zouden omvallen. Wat als er iemand zou onder zitten? Dan zou men opnieuw naar mij wijzen. Alles wat ze weg doen, is rot. De vroegere barons deden nooit iets om het kasteelpark mooi te maken. Ik ben nog zo zot van iets te doen en dan is het weer iets. In plaats dat de mensen tevreden zijn…”

(PADI – foto FODI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier