Bloeiende klaprozen kleuren Zonnebeeks kasteeldomein bloedrood

De klaprozen staan in volle bloei. Het hoogtepunt komt over een tweetal weken. © ZB
Redactie KW

De klaproosvelden die het Agentschap Natuur en Bos heeft ingezaaid ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog staan in volle bloei.

ANB besliste in 2013 om ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog hun braakliggende akkers in te zaaien met klaprozen. In 2014 werd 61 hectare ingezaaid maar door mislukkingen haakten enkele partners af, maar ANB zaait nog altijd 51 hectare in, verspreid over heel Vlaanderen. Na een desastreus openingsjaar in 2014 waarbij hele klaproosvelden verloren gingen door slecht zaad, kleuren de velden van ANB nu voor het tweede jaar op rij bloedrood. “Het uit Hongarije afkomstige zaad was van slechte kwaliteit”, vertelt John Otten van Natuur en Bos. “Nu kwam het zaad rechtstreeks van een Nederlandse kweker.”

In West-Vlaanderen waar pas in het voorjaar werd gezaaid zijn 85 tot 90 procent van de gezaaide velden geslaagd, dankzij nieuw zaad, een zachte winter en een nat voorjaar. Onder meer in Zonnebeke staat 4 hectare volop in bloei. Dat is goed nieuws want volgend jaar wordt nog eens 4 hectare ingezaaid in een nieuw vredesbos nabij Polygoonbos. Daar plant Natuur en Bos in overleg met de gemeente ook 523 bomen, ter nagedachtenis van alle geïdentificeerde oorlogsslachtoffers op de begraafplaatsen in het Polygoonbos.

“De klaproos is allerminst een makkelijke plant”, zegt boswachter Erik Malfait. “Ze moet regen én zon hebben, maar met mate. Een klaproos bloeit ook slechts 2 à 3 dagen en trek enorm veel hommels aan.” De bloei loopt nog tot eind augustus, maar de bloemenpracht bereikt zijn hoogtepunt binnen een tweetal weken.

(Belga/NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier