Blauwalgen in kanaal slecht nieuws voor kajakverhuurder in Beernem

© MM
Redactie KW

Het verbod op waterrecreatie op het kanaal ter hoogte van Beernem is een lelijke streep door de rekening van Hans Innegraeve (58). Voor het eerst sinds de opening in 1983 kan de zaakvoerder van ‘De Kijkuit’ geen kajaks verhuren. “Niemand kan zeggen hoe lang het verbod zal aanhouden. Eerlijk? Ik vrees een hele tijd. We hebben alternatieven genoeg, maar de mensen zitten met zo’n warmte natuurlijk liever op het water”, beseft Hans.

Donderdagmiddag even na 15 uur sijpelde het slechte nieuws binnen bij Hans Innegraeve. ‘Door de aanwezigheid van blauwalgen volgt er een verbod op waterrecreatie vanaf de Sint-Jorisbrug in Beernem tot aan de Dampoortsluis in Brugge‘, klonk de boodschap van De Vlaamse Waterweg. Uit metingen bleek dat het absoluut gevaarlijk is voor mensen als ze in aanraking komen met het water.

“Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dat is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. We volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek”, zegt woordvoerster Claudia Van Vooren, die benadrukt dat contact met de blauwalgen wel degelijk schadelijk is. “Dat kan gaan van symptomen van hoofdpijn tot het aantasten van het zenuwstelsel. Het is uitzonderlijk dat de algen voorkomen op bevaarbaar water. De oorzaak valt te zoeken bij de aanhoudende droogte en hitte.”

Geen kajakverhuur

Blauwalgen in kanaal slecht nieuws voor kajakverhuurder in Beernem
© MM

Voor Hans Innegraeve betekent het nieuws een fikse domper. De zaakvoerder van ‘De Kijkuit’ is één van de enige particulieren die in West-Vlaanderen verhuur van kajaks aanbiedt. Dat wordt nu dus – voor onbepaalde tijd – verboden. “Er zat niks anders op dat donderdagmiddag iedereen uit het water te halen en de wateractiviteiten voorlopig te schrappen. Hoe lang dat zal duren? Dat kan niemand zeggen. Al vrees ik dat het een hele tijd zal zijn. Begin september komen er heel wat schoolgroepen die natuurlijk ook willen kajakken. Ik kan alleen maar hopen dat de situatie tegen die tijd al is verbeterd”, aldus Hans.

Ondertussen plaatste hij borden aan de oever waarop duidelijk te lezen staat dat er een algemeen kajak- en zwemverbod geldt. “Dat laatste is sowieso het geval. Maar bij warm weer durven mensen toch nog het kanaal in te duiken”, zegt Innegraeve. De man is sinds 1983 zaakvoerder van ‘De Kijkuit’ en maakte dergelijk verbod nooit eerder mee. “Goeie reclame is dit natuurlijk niet”, zegt hij. Zijn kajaks blijven de komende tijd alvast noodgedwongen aan wal.

Alternatieven

De komende weken probeert Hans het verlies zoveel als mogelijk te compenseren. “We hebben voldoende alternatieven. Mensen kunnen hier outdoor muurklimmen, boogschieten, hindernissenparcours afleggen, een variant van paintball spelen … Maar ja, het is natuurlijk warm en dan willen de mensen op het water”, zegt hij. “Gelukkig hebben we een mooie bar en gezellig terras waar het ook zónder wateractiviteit aangenaam vertoeven is.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier