Blankenberge verliest (tijdelijk) 544 bomen… en daar kan Groen niet mee lachen

op de foto van links naar rechts Ronny De Rous, Nancy Lezaire, Mieke Van Geel, Anita Aerts, Andreas Verheyden en Rian De Rous in de Willem Tellstraat, waar de bomen eerst gerooid worden. © JW
Redactie KW

Het stadsbestuur van Blankenberge heeft verschillende vergunningen goedgekeurd waarbij het groen in verschillende straten moet verdwijnen in het kader van wegen- en nutswerken. Groen stelt zich de vraag of die kappingen wel nodig zijn en waarom de buurtbewoners niet werden ingelicht.

De vergunningen zijn ten gunste van Farys/TMVW, die in de loop van de komende maanden de bomen in het Dumonkwartier, de Bloemenwijk, ‘t Front, de Zwarte Leeuwstraat, het Waterhoekpad, de Oudengemselaan en het Schorreveld kapt. “Het groen staat onder druk in onze binnenstad en dat wordt straks nog erger”, zegt Nancy Lezaire (Groen). “Bovenal is het moeilijk te vatten dat de bewoners van de desbetreffende straten en bij uitbreiding de bevolking amper tot eigenlijk niet werden ingelicht. Het minste wat een stadsbestuur anno 2018 kan en moet doen, is het communiceren naar hun inwoners. Een algemeen schrijven kan toch niet zo’n grote moeite zijn?”

Ludieke actie

Zondagmiddag hield Groen een ludieke actie om gehoor te krijgen, al komt de hulp voor de bomen wellicht te laat. Schepen van Milieu en Openbare Werken Patrick De Klerck (Open VLD) stuurde een dik uur voor de actie een persbericht uit waar hij het dossier verduidelijkt: “Afhankelijk van de boomsoort, moetenlaanbomen in een stedelijke context elke drie decennia verjongd worden omdat ze ofwel te omvangrijk worden, ofwel hinder veroorzaken voor voetpaden door het groenvolume van de kruin. Zo werden de voorbije jaren al heel wat bomen op gelijkaardige wijze verjongd en vervangen door meer geschikte soorten.”

Zo verwijst hij onder andere naar de Prinsenlaan, De Smet de Naeyerlaan en de Zeebruggelaan, waar ook de voorzieningen aangepast worden voor de bewatering, wortelgeleidingsschermen en afwerking van de boomputten. “Enkele bestaande bomen doen de voetpaden breken en komen naar boven, wat een veilige en vlotte doorgang voor voetgangers bemoeilijkt.Anderen staan in de weg voor garages van nieuwbouwwoningen. Een aantal is ook gewoon ziek of zelfs reeds afgestorven en we merken bovendien een ingroei van de wortels in de onderliggende riolering“, besluit De Klerck.

Compensatieaanplanting

Na de geplande wegenis- en rioleringswerken worden nieuwe bomen voorzien. Ook de voetpaden worden plaatselijk hersteld waar nodig. Om het aantal bomen op peil te houden, wordt een compensatieaanplanting voorzien in de zone voor volkstuintjes. De compensatieaanplanting zal de vorm krijgen van een pluktuin met fruitbomen.

Op korte termijn worden de bomen gerooid langs de Willem Tell-, Forthoek-, Sint Elooi-, Rerum Novarum- (onpare kant) en de Uitkerkestraat. Nadien volgen andere straten. Nog dit jaar moet alle bomen waarvoor een vergunning is uitgeschreven, verdwenen zijn.

(JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier