Bioloog uit Knokke vindt ‘uitgestorven’ aap in Congo

Redactie KW

Voor het eerst in de geschiedenis zijn primatologen erin geslaagd de ernstig bedreigde Bouviers rode franjeaap te fotograferen in de Republiek Congo.

De foto, genomen door Knokke-Heistenaar Lieven Devreese (27), ontkracht dat de soort uitgestorven is. De West-Vlaamse bioloog zette begin dit jaar een expeditie op poten om het verspreidingsgebied van de soort in kaart te brengen. De expeditie werd twee weken geleden afgerond en leverde nieuwe inzichten op over het voorkomen en de beschermingsstatus van deze unieke rode franjeaap.

De expeditie van de Vlaamse onderzoeker bezocht niet alleen het Nationaal Park in het noorden maar ook de afgelegen en moeilijk toegankelijke moeraswouden verder stroomafwaarts en vond dat de commerciële jacht een ernstige bedreiging vormt voor deze rode franjeapen.

Groot en lawaaierig

Bioloog uit Knokke vindt 'uitgestorven' aap in Congo

“Rode franjeapen worden vaak geviseerd door jagers. Het zijn grote, lawaaierige apen die in grote groepen leven en niet goed jagers zien aankomen”, aldus Lieven Devreese. “Als een jager eenmaal een groep gevonden heeft, komen de apen vaak nieuwsgierig dichterbij of worden ze zelfs agressief. Andere apen blijven juist stil in een boom zitten en wachten tot de jagers vertrekken. Dit maakt rode franjeapen een makkelijk doelwit. Overal in Afrika zijn rode franjeapen zeer gevoelig voor overbejaging”, weet de bioloog uit Knokke ook nog mee te geven.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier