Binnenkort misschien opnieuw schapen langs Damse Vaart

Redactie KW

Minister Weyts (N-VA) wil investeren in de terugkeer van schapen langs de Damse Vaart

Een pak West-Vlaamse N-VA mandatarissen maakt zich sterk dat er binnenkort opnieuw schapen kunnen grazen langs de Damse Vaart. Ze kregen Vlaams minister Ben Weyts zo ver om 15.000 euro uit te trekken. “Als nu ook de andere partners meewerken kunnen we deze cultuurhistorische traditie in ere herstellen.”

Het was het Damse N-VA gemeente- en provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe die begin dit jaar alarm sloeg over het verdwijnen van de begrazing met schapen. De bestendige deputatie van de provincie oordeelde dat deze aloude werkwijze praktisch en financieel niet langer haalbaar was. Ook al omdat Waterwegen en Zeekanaal sinds kort voor het beheer van rechteroever instaat en deze sowieso dit systeem afwijst. Het sop is de kolen niet meer waard, oordeelde gedeputeerde Guido Decorte (CD&V). Daarnaast werden ook klachten van fietsers ingeroepen als argumentatie.

Oplossing uitwerken

De N-VA oppositie sprak zowel in de Damse gemeenteraad als in de provincieraad de wens uit om het begrazen alsnog terug in te voeren omwille van toeristische, historische en ecologische redenen. Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V) stelde de beslissing van de deputatie te betreuren en zag verder niet veel mogelijkheden om dit te keren. N-VA bracht de discussie ook op Vlaams niveau via parlementslid Bert Maertens (N-VA) die aan Vlaams Minister voor Leefmilieu Ben Wetys (N-VA) vroeg om een oplossing uit te werken.

Senator Pol Vandendriessche (N-VA), die als historicus op het belang wijst van de eeuwenoude schapenteelt in de regio, riep de pers bijeen langs de Damse Vaart om in aanwezigheid van een flinke kudde schapen het goede nieuws te melden. “Minister Weyts wil de begrazing opnieuw laten invoeren als er een oplossing gevonden wordt voor het financieringsprobleem”, was te horen. Het Vlaams gewest is bereid een deel van de kosten op zich te nemen. Op het kabinet van Minister Weyts vernemen we dat het zou gaan om een bedrag van 15.000 euro. Dit zou moeten helpen in de compensatie van de meerkost voor de kudde schapen ten aanzien van het machinaal maaien. “Het is nu aan de andere overheden om ook een duit in het zakje te doen”, zegt Jan Van Meirhaeghe. “Dan denk ik aan de provincie uiteraard maar ook het Damse stadsbestuur kan nu aantonen dat ze inderdaad positief staat tegenover deze cultuurhistorische traditie met recreatieve en toeristische meerwaarde. Ze hebben nu de kans om de daad bij het woord te voegen. Burgemeester Coens is nu trouwens ook bestuurder bij waterwegen en Zeekanaal, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de rechteroever. Hij is dus perfect geplaatst om mee aan de kar te duwen.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier