Bewoners van Blekerijstraat in Roeselare willen samen energie gaan besparen

Redactie KW

Enkele bewoners van de Blekerijstraat spelen in op de mogelijkheden van het project ‘Straat van morgen’ en richten een straatcoöperatie op om samen energie te besparen.

Het project ‘Blekerijstraat, straat van morgen’ beoogt een duurzame woningrenovatie in het stadscentrum van Roeselare. Impact vzw begeleidt in deze proeftuin de oprichting van een burgercoöperatie. Hetproject zet sterk in op innovatie en wordt hiervoor gefinancierd door de Vlaamse Overheid. Doelstelling: het ontwikkelen van een model, waarbij inwoners zich verenigen om energie te besparen, waarbij een groepsaanbod met lokale ondernemers wordt georganiseerd met bijzondere aandacht voor ontzorging en kwaliteit. Ook nieuwe modellen van gezamenlijke energieopwekking en toegankelijke financieringssystemen worden onderzocht.

Ondertussen loopt het project 2 jaar en heeft Impact vzw samen met een aantal bewoners van de straat een eigen model van straatcoöperatie ontwikkeld. Een aantal bewoners richten nu de straatcoöperatie op en gaan samen op zoek naar nieuwe manieren om energie te besparen. Belangrijk principe bij de straatcoöperatie is dat een aantal bewoners de leiding nemen. De trekkers van de straatcoöperatie zijn Willy Phlypo, Luc Vanrobaeys en Henk Degeldere.

Tupperware party

De straatcoöperatie wordt officieel gelanceerd op de Dag van de Buren op 26 mei. De groep denkt ook na over zonnepanelen op de daken van de schoolgebouwen van het VMS en het CVO via cvba Beauvent, en over vernieuwde en zuiniger verlichting van die schoolgebouwen. Er komt mogelijk ook een ‘tupperware party’ rond ledverlichting.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier