Bewolking grote spelbreker bij eclipstoeloop in Beisbroek

Redactie KW

Bij ons was het grijs en dus was er van de eclips weinig te zien. In de Volkssterrenwacht Beisbroek kon je wel via livestream de totale verduistering op de Faeröer eilanden volgen.

Bij de Volkssterrenwacht Beisbroek hadden ze zich schrap gezet voor een volkstoeloop. “De voorbije weken zagen ook wij een enorme rush op de eclipsbrilletjes, meer dan 34.000 werden er alleen al van hieruit verspreid”, zegt secretaris Frank Tamsin, die spreekt van een ware hype. “De eclips-gekte was zelfs nog groter dan bij de totale zonsverduistering in ’99. Maar die vond toen plaats in volle vakantieperiode, terwijl nu ook de scholen massaal hun leerlingen mobiliseerden.” Toch is met zo’n 300 bezoekers de grote overrompeling vandaag wat uitgebleven. “Wellicht door het tegenvallende weer”, aldus Frank Tamsin.

De Knokke-Heistse basisschool Mini-Makz maakte er vrijdagvoormiddag een uitstapje van naar de Volkssterrenwacht Beisbroek. “Al onze leerlingen stonden vandaag paraat voor de zonsverduistering”, zegt juffrouw Tasja Ideler. “In het zesde leerjaar maakten ze een camera obscura om op een veilige manier naar de zon te kijken, met het derde en vierde leerjaar zijn we hier in de sterrenwacht een kijkje komen nemen. Jammer dat we er niets van konden zien, onze eclipsbrilletjes zullen we nu moeten bewaren voor een volgende eclips.”

Bij de sterrenwacht raden ze ook aan om die brilletjes nu nog niet weg te gooien. “Ze kunnen altijd van pas komen om bijvoorbeeld zonnevlekken waar te nemen.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier