Beverense Brouckmolen krijgt label van ‘Actieve Molen’

© Maelbrancke Geert +32477234595
Redactie KW

Molenforum Vlaanderen reikt het label uit aan molens die de voorbije jaren effectief bewezen hebben van goed onderhouden en nog actief te zijn.

“Omdat het een geklasseerd monument is, betaalt de Vlaamse overheid 80 procent van de onderhoudskosten, maar er blijft nog altijd 20 procent over voor mezelf. Kleine herstellingen probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen. Ten eerste omdat het mijn hobby is, en ten tweede omdat de administratie rond een restauratiedossier lang duurt. De molen op regelmatige basis verluchten, smeren en doen draaien, is namelijk al de helft van het onderhoud. In het najaar van 2013 diende ik een restauratiedossier in omdat de balk die de wieken draagt, doordrongen was van houtworm en dringend aan vervanging toe was. De molen kon toen nog draaien. Kort na nieuwjaar is tijdens een hevig onweer een zware valwind op de molen gevallen waardoor de balk helemaal verzakt is. Pas na het bouwverlof wordt dit hersteld waardoor de molen acht maanden inactief zal zijn geweest. Maar vergis je niet, de deur gaat elke dag open en de molen wordt goed verzorgd.”zegt Marijn Bulckaert, eigenaar.

Erkenning

De ontvangst in Ruppelmonde en overhandiging van het label ‘Actieve Molen’waren voor Stefanie en Marijn een erkenning van hun inzet en werk van de voorbije jaren. “Vorig jaar nog opende de Provincie hier het Brouckmolenwandelpad. Op Molendagen, Open Monumentendag en op afspraak kan de bezoeker hem ook bezichtigen, “besluit het koppel.

Op de foto worden ze geflankeerd door de Alveringemse burgemeester, de voorzitter van de Werkgroep West-Vlaamse molens Frank Decraeke, gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen Jozef Dauwe, Mark Andries, kabinetschef van minister Bourgeois en Jos Stassen, burgemeester van Kruibeke. (AB-GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier