Beveiligingswerken aan Kortemarkse Spanjaardbeek zijn in laatste fase aanbeland

De kostprijs wordt geraamd op 125.000 euro. © Coghe
Redactie KW

In een laatste fase van de beveiligingswerken tegen wateroverlast wordt het centrum van Kortemark helemaal beschermd tegen de Spanjaard- en de Kasteelbeek die buiten hun oevers kunnen treden. Hiervoor werken de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Kortemark nauw samen.

In de bocht van de Lichterveldestraat, daar waar de Spanjaardbeek richting wachtbekken loopt, werden halfweg maart beveiligingswerken gestart. Er wordt een nieuwe beekbedding aangelegd, alsook een beschermingsdijk voor een tiental woningen en tuinen. Dit is de laatste fase van de maatregelen die genomen worden tegen wateroverlast in het Kortemarkse centrum. De kostprijs wordt geraamd op 125.000 euro en is volledig ten laste van de provincie West-Vlaanderen. Sinds het jaar 2000 investeerde men meer dan twee miljoen euro in de beveiligingsmaatregelen van de Spanjaard- en Kasteelbeek om de dorpskern van Kortemark te vrijwaren van watersnood.

Bufferbekkens

In de loop van de volgende twee jaar wordt ook de Torhoutstraat aangelegd, met vernieuwing van fietspad en riolering. Om te voorkomen dat er problemen zouden zijn met al het regenwater dat zal uitmonden in de Kasteelbeek achter het kerkhof, wil de provincie dat er minstens 3173 m³ wordt gebufferd in de buurt van het lozingspunt. Daartoe worden twee bufferbekkens gegraven langs de Kasteelbeek tussen het kerkhof en de Tuinwijk. De omgeving rond het bufferbekken wordt aangeplant in samenwerking met het Regionaal Landschap IJzer en Polder. Men hoopt dit stukje natuurgebied nu en dan te kunnen openstellen voor wandelaars.

(JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier