Bescherming Waleweiden zorgt voor discussie

Redactie KW

Diksmuids gemeenteraadslid Marc Deprez van oppositiepartij Idee 2006 wil definitief van de extra bescherming van het historische poldergrasland ‘De Waleweiden’ af. De actiegroep SOS Kustpolders van Peter Bossu ijvert voor een snelle realisatie ervan.

De Waleweiden bevinden zich op de grens van Diksmuide en Middelkerke, merendeels op het grondgebied van Diksmuide. Je vindt ze tussen de bocht van de IJzer nabij Stuivekenskerke en de dorpen Keiem, Leke en Schore. “Het zijn historische poldergraslanden, die sinds het ontstaan van de polders zo’n 1.000 jaar geleden nooit zijn omgeploegd”, aldus voorzitter van de vereniging SOS Kustpolders Peter Bossu.

Vlaamse regering

“De Vlaamse regering besliste al in 2006, bij de afbakening van de ecologische en agrarische gebieden, dat onder meer de Waleweiden extra bescherming verdienden”, vervolgt Peter Bossu, over wie Landbouwschepen Martin Obin op de gemeenteraad stelde dat hij over de zaak commotie wil opwekken. “Open VLD, de partij van Marc Deprez, en CD&V, de partij van Martin Obin, behoorden tot die regering. Meer zelfs, Open VLD’er Dirk Van Mechelen was de bevoegde minister van Ruimtelijke Ordening. De beslissing werd dus genomen door hun eigen partijen! Ach, Marc Deprez en Martin Obin weten heel goed welke consensus er destijds werd bereikt. Maar eigenlijk leveren ze een strijd om de strafste boer te zijn. Spijtig genoeg is de natuur daar het slachtoffer van.”

“De milieubeweging vraagt al 40 jaar dat de historische kustpolders niet meer gescheurd – omgeploegd – zouden worden. Daardoor zijn in het verleden al zeker 2.000 hectare kustpolders verdwenen en er komt nog elk jaar een procent bij. Over x aantal jaar zullen er geen historische kustpolders meer over zijn.”

Vraag om erkenning

“Wij vragen geen bemestingsbeperking en ook geen beperking van het aantal bedrijfszetels”, aldus Peter Bossu. “We willen enkel dat het principe erkend wordt dat er iets moet gebeuren. Je kan met die gronden toch niet doen wat je wil. Je kan er toch niets op kweken. Dat heeft de natuur beslist.”

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier