Beschermde slechtvalk uit de lucht geschoten en poten afgesneden in Ieper

Het gaat om een volwassen mannetje. © TP
Redactie KW

Chris Lock stootte afgelopen dinsdag tijdens zijn dagelijkse wandeling op een dode slechtvalk en twee gebruikte jachtgeweerpatronen aan het kanaal tussen Ieper en Boezinge. De poten en ringen waren afgesneden.

“Het gaat om een volwassen mannetje”, vertelt Lock. “Het afsnijden van de poten gebeurde vermoedelijk na zijn dood, want er was geen bloedverlies. Ik ga uit van kwaad opzet, want ik vond vlakbij twee gebruikte jachtgeweerpatronen. Als voormalige valkenier vind ik het een vreselijke misdaad die mij heel droevig en kwaad maakt. Ik vrees dat dit het mannetje is van het slechtvalkkoppel dat jaarlijks een nest maakt in de torenspits van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Dat zou een ramp zijn. Ik heb de toren gisteren een tijdje geobserveerd en enkel het vrouwtje gespot.”

Milieuambtenaar Lieven Stubbe deelt de vrees van Chris. “De vogel werd gevonden in hun jachtgebied op amper 5 km van de kathedraal”, aldus Stubbe.

“Er is een klacht neergelegd bij de politie, die een pv opmaakte en een onderzoek is gestart. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een beschermde slechtvalk hier uit de lucht wordt geschoten. Ook het wegnemen van poten en ringen is verontrustend.”

Broedseizoen mislukt

De stad installeerde in 2005 een nestbak voor slechtvalken in de torenspits van de Sint-Maartenskathedraal op 90 meter hoogte in samenwerking met het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels. De slechtvalk verdween in Vlaanderen in het begin van de jaren vijftig door de toen nog legale jacht op roofvogels en vergiftiging. Door hun bescherming en afbouw van giftige sproeistoffen, konden de roofvogels zich langzaam herstellen. Pas in 1996 broedde er opnieuw een slechtvalk in Vlaanderen. Momenteel zijn er ongeveer 100 koppels. Ze kiezen meestal voor nestkasten in hoge kerktorens van historische steden.

Vanaf 2009 werd regelmatig een slechtvalk waargenomen in het Ieperse. In 2012 werden de eerste vier Ieperse slechtvalkkuikens geringd. Ook vorig jaar bracht het broedkoppel vier jongen groot. “Als dat gedode mannetje van de Ieperse nestplaats afkomstig is, betekent dit meer dan waarschijnlijk de mislukking voor dit broedseizoen”, aldus Stubbe.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier