Bermmeesters vragen om zwerfvuil te melden

(GF) © GF
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Veurnse bermmeesters zetten zich in hun vrije tijd in om het zwerfvuil in de Veurnse bermen en grachten op te ruimen. Maar dat kunnen ze niet alleen… en daarom doen ze een oproep naar alle milieubewuste inwoners van Veurne.

Jens Goudeseune en Bart Goudeseune geen familie van elkaar, maar al jaren goede vrienden zijn al enkele jaren vrijwillig bermmeester in Veurne. Jens houdt de bermen proper in de Dodemannenstraat en Bart neemt vooral het sportpark voor zijn rekening.

Bart blikt terug op de resultaten die ze al hebben geboekt: “De voorbije jaren verzamelden we ook regelmatig het zwerfvuil in de omgeving van de Croky-brug: vorig jaar hadden we 45 zakken, het jaar ervoor nog 62 zakken.”

“Jens en ik zijn allebei natuurliefhebbers en we trekken er regelmatig op uit om vogels, vlinders of amfibieën te spotten. We zien jammer genoeg de jongste jaren niet alleen veel natuur verdwijnen in onze stad maar ook veel natuur die vervuild wordt door zwerfvuil!”

“Op een afstand van amper 400 meter verzamelden we zes volle zakken afval”

“Omdat we dankzij de Krant van West-Vlaanderen in 2017 verkozen zijn tot Krak van de stad willen we graag iets extra doen voor de stad. Daarom lanceren we een oproep aan de inwoners van de stad om te melden waar er bermen of grachten serieus vervuild zijn door zwerfvuil. Dan proberen we langs te gaan in 2018 om dit op te kuisen. Je kan die plaatsen doorgeven via een mailtje aan boerbartje@hotmail.com.”

(GF)
(GF)

Gevaarlijk voor dieren

“Veel gevaarlijk zwerfvuil zoals kapotte flessen en gemalen blikken komt ook terecht in het bermmaaisel. Daardoor kunnen koeien sterven wanneer ze dit opeten. Heel wat afval belandt ook in de gracht en dit is nadelig voor veel watervogels en amfibieën die het al zwaar te verduren hebben in onze streek.”

“Op tweede kerstdag hebben we alvast een plaatsje proper gemaakt. Tijdens mijn looproute zag ik altijd veel zwerfvuil liggen in het grachtje tussen de Klokhofstraat en het Vaubanpark, dat is het grachtje en de berm evenwijdig met de Europalaan. Dit hebben we dan maar zwerfvuilvrij gemaakt. Over een afstand van 400 meter vonden we tientallen flessen en misschien we honderd blikken en ook veel plastiek afval. We verzamelden zes volle zakken op korte tijd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier