Belgische primeur moet brandnetels in Vleteren vervangen door bloemen

Redactie KW

De opmaak van een bermbeheerplan en de aankoop van een ecologische maaier, zorgt ervoor dat Vleteren voortaan als eerste en enige gemeente van België, zelf kan instaan voor het ecologisch beheer van z’n bermen.

Het bermdecreet dateert van 1984. Volgens dat decreet (dat tot op vandaag nog altijd van kracht is) mogen de bermen pas een eerste maaibeurt krijgen na 15 juni en een tweede maaibeurt na 15 september. Het maaisel moet worden verwijderd, dit binnen de 10 dagen. Er kan worden afgeweken van bovenstaande werkwijze, dit door de opmaak van een bermbeheerplan.

In 2009 besliste het gemeentebestuur van Vleteren om via het Vlaamse Gewest een subsidieproject in te dienen voor de opmaak van een bermbeheerplan. Het beheerplan werd bekrachtigd door het Agentschap van Natuur en Bos en nu is het aan de gemeente om dit uit te voeren zoals het hoort. Voor de uitvoering van het bermbeheer heeft Vleteren beslist om voortaan zelf in te staan voor het ecologisch bermbeheer. De investering van een maaier met opzuigsysteem en kipkar werd voorzien, maar Vleteren ging nog verder en besliste om te gaan voor een ecologische maaier (i.p.v. een klepelmaaier). Een ecologische maaier is gebaseerd op het principe van horizontale maaibeweging, zo blijft het werveleffect grotendeels weg en zorgt dit voor minder verstoring van fauna en flora.

Belgische primeur moet brandnetels in Vleteren vervangen door bloemen

Na verloop van enkele jaren zouden we het resultaat van het ecologisch bermbeheer moeten zien: i.p.v. bermen vol brandnetels zullen de Vleterse wegbermen boordevol bloemen staan… wat positief is voor inwoner, toerist én fauna.

Op vrijdag 5 juni werd de maaier officieel in gebruik gesteld

(RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier