Beer Arda overleden in De Zonnegloed in Oostvleteren

Karel Ackaert met op de foto de bruine beren in betere tijden. Links zien we Arda en links Helena. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dierenpark en -opvang De Zonnegloed in Oostvleteren heeft bruine beer Arda moeten laten inslapen na ernstige long- en hartproblemen.

Arda was de oudste van de twee bruine beren die De Zonnegloed redde uit betonnen kooien van een fokcentrum in Bulgarije. “Vorige week woensdag is ze overleden”, zegt Karel Ackaert van De Zonnegloed. “Dit is zeer triestig nieuws, wetende wat ze in Bulgarije heeft meegemaakt… Ze had al een carrière als circusdier achter de rug toen ze in een kweekstation terecht kwam in Bulgarije, waar beren gekweekt werden, waarna er op gejaagd werd in een omheind bos.”

Bij aankomst al 28 à 29 jaar oud

Het kweekstation werd gesloten en Arda kwam in mei 2014 samen met Helena in De Zonnegloed terecht. “Arda heeft bij ons nog een hele tijd in een natuurlijke omgeving kunnen vertoeven, baden in een vijver en gezonde voeding kunnen genieten”, vervolgt Karel Ackaert. “Toch waren er door haar hoge leeftijd – Arda was officieel 28 à 29 jaar toen ze bij ons kwam – ernstige long- en hartproblemen de kop opgestoken. Na overleg met dierenartsen en heel veel wikken en wegen, hebben we haar moeten laten inslapen.”

Gelukkig is de andere bruine beer, Elena, er wel bovenop gekomen, mede dankzij de komst van jonge bruine beer Berros“, vervolgt Karel Ackaert. “Zij kunnen het heel goed met elkaar vinden. Na enkele uren en dagen van rouw, gaan we nu verder met gesterkte energie om zoveel mogelijk dieren een warme laatste thuis te bieden. Want er zijn nog zoveel andere dieren die nu verdere aandacht vragen en gered moeten worden.”

(TOGH – Video WTV/Focus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier