Bazige zwanen in Brugge beschermen mogelijk hun nest

Redactie KW

Vogelbescherming Vlaanderen roept de stad Brugge op om voorzichtig om te springen met de twee bazige zwanen op de reien aan het Minnewater. “Mogelijk beschermen die twee een nest. De stad kijkt de situatie beter nog wat aan”, zegt Frederik Thoelen.

In het Minnewaterpark was vrijdag nog steeds hetzelfde beeld te zien. Alle 50 zwanen troepten consequent samen in elkaars buurt. Eerst op het droge, waarna ze samen richting een hoekje zwommen. Twee zwanen bleven wél apart van de grote bende. Eenmaal zij in de buurt kwamen, gingen de anderen aan de kant.

Attractie

Voor de toeristen is het samenhokken van de zwanen een leuke attractie, al beseft niet iedereen dat het om een eerder uitzonderlijke situatie gaat. “Wij dachten dat ze altijd zo samen zaten of het gewoon toeval is”, klinkt het bij toeristen. Dat hield hen alvast niet tegen om vanop het brugje of vanop de bootjes massaal foto’s te nemen.

“Door de twee bazige dieren zijn bijna nergens anders op de reitjes nog zwanen te zien”, zegt schepen van Openbaar Domein Philip Pierins (sp.a). “Ze terroriseren als het ware de groep. Dat hebben we in het verleden nog al meegemaakt. De enige oplossing is om het koppel zwanen uit elkaar te halen, of de beide zwanen even in quarantaine te plaatsen aan ‘t Stil Ende of op het water aan de groendienst. Op die manier is de orde hersteld.”

Ander koppel

Bij Vogelbescherming Vlaanderen roepen ze op tot waakzaamheid. “De twee zwanen afzonderen, kan hier een oplossing zijn, maar ik raad de stad en de groendienst aan om de situatie toch nog even aan te kijken”, zegt directeur Frederik Thoelen. “We zitten immers in de broedperiode voor de vogels. Het zou dus best kunnen dat het koppel zwanen een nest beschermt. In dat geval is het absoluut te vermijden om deze twee zwanen uit hun vertrouwde omgeving weg te halen. Ze even uit de groep nemen, kan de orde wel herstellen, maar mogelijk staat dan een ander koppel op om baas te spelen. Als die twee dan terugkeren, kan dat opnieuw problemen veroorzaken.”

Zwarte zwaan

De stad was dat sowieso van plan. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten”, zegt Pierins. Ook op sociale media begint het verhaal te leven. Senator Pol Van Den Driessche (N-VA) ziet er meteen een reden in om de zwarte zwaan, die een paar jaar geleden nog tussen de talrijke witte vogels opdook, terug te halen. “Misschien kan Burilda de orde herstellen”, knipoogt hij. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier