Atalanta meest getelde vlinder in West-Vlaanderen

De atalanta dit jaar op één
Redactie KW

De kleine vos en het klein koolwitje bekleden respectievelijk de tweede en derde plaats, zo blijkt uit het negende Grote Vlinderweekend dat Natuurpunt het afgelopen weekend organiseerde.

In de nationale top 3 staat de atalanta op één, het klein koolwitje op twee en de dagpauwoog op drie. De kleine vos doet het in de provincie opvallend beter dan in de rest van Vlaanderen en de piek moet mogelijk nog komen. Droogteperiodes dit voorjaar lijken tot vertraging te hebben geleid. “Het zou kunnen dat later in augustus de aantallen zelfs nog stijgen.’

De top 20 (aantal exemplaren)

Vorig jaar stond de kleine vos op één, de atalanta op twee en het klein koolwitje op drie in West-Vlaanderen. De kleine vos werd dit jaar nationaal opvallend minder waargenomen dan vorig jaar, en enkel in de provincie West-Vlaanderen kan de soort een plek in de top drie handhaven. In de provincies Limburg en Antwerpen werden meer citroenvlinders gemeld, in de provincies Oost- en West-Vlaanderen deed het oranje zandoogje het beter dan in de rest van Vlaanderen.

De kleine vos houdt stand in West-Vlaanderen
De kleine vos houdt stand in West-Vlaanderen

Gemiddeld werden in de Vlaamse tuinen 16 exemplaren geteld van 6 verschillende soorten. “Een gemiddeld jaar”, zegt vlinderexpert Wouter Vanreusel. “Vorig jaar werden nauwelijks 12 exemplaren van 5 soorten gezien, toen was de grootste vlinderpiek al voorbij tijdens het weekend. In een goed jaar, zoals in 2013, worden tot 26 vlinders per tuin gemeld.”

In totaal telden ruim 7.000 mensen ruim 100.000 vlinders dit weekend. In West-Vlaanderen telden 1350 mensen mee. Ook in Wallonië en Nederland werd meegeteld. Met de actie wil Natuurpunt de vlinderpopulatie jaar na jaar in kaart brengen. Tegelijk wil de natuurvereniging mensen aanmoedigen om iets te doen voor de natuur in hun tuin.

>> Telresultaten kunnen nog ingevoerd worden tot zondag 9 augustus via www.vlinderweekend.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier