Atalanta blijft de meest getelde vlinder in de West-Vlaamse tuinen

08/08/16 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

In de provincie West-Vlaanderen telden 1.219 mensen mee.

Atalanta blijft de meest getelde vlinder in de West-Vlaamse tuinen

De Atalanta is de meest getelde vlinder in West-Vlaamse tuinen, net als vorig jaar. De kleine vos en het oranje zandoogje bekleden respectievelijk de tweede en derde plaats. Dat blijkt uit het Grote Vlinderweekend, dat Natuurpunt het afgelopen weekend organiseerde.

In de nationale top 3 staat de atalanta op één, het klein koolwitje op twee en het oranje zandoogje op drie. Het gaat om voorlopige resultaten op maandagmiddag. Het oranje zandoogje doet het doorgaans beter in de provincies Oost- en West-Vlaanderen dan in de rest van het land. Ook dit jaar was dat het geval. Dankzij de hoge aantallen in deze provincies, haalde de soort een derde plek op Vlaams niveau.

Maar het is vooral de Atalanta die dit jaar in grote aantallen aanwezig was. Van die soort werden meer dan dubbel zoveel exemplaren gemeld dan van de tweede in rij: kleine vos. De atalanta, een grote zwarte trekvlinder met witte en oranje banden, profiteert wellicht van de sterke plantengroei als gevolg van het natte voorjaar. Minder dan andere soorten hadden ze last van het sombere voorjaar, terwijl de rupsen van de vlinder extra veel voedsel hadden.

Vorig jaar stond de atalanta ook al op één in West-Vlaanderen. De kleine vos en het klein koolwitje waren toen goed voor een tweede en derde plaats.

In totaal telden ruim 6.000 mensen ruim 58.000 vlinders dit weekend. Ook in Nederland werd meegeteld. Gemiddeld werden in de Vlaamse tuinen 14 exemplaren geteld van 5 verschillende soorten. Met de actie wil Natuurpunt de vlinderpopulatie jaar na jaar in kaart brengen. Tegelijk wil de natuurvereniging mensen aanmoedigen om iets te doen voor de natuur in hun tuin.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!