Aspiravi en Unilin pompen 100 miljoen euro in groene energiecentrale in Wielsbeke

Aspiravi en Unilin gaan een tweede energiecentrale bouwen naast de fabriek van Unilin in Wielsbeke. © GF
Redactie KW

Energiespecialist Aspiravi en parket- en vinylproducent Unilin gaan 100 miljoen euro investeren in de bouw van een nieuwe groene energiecentrale in Wielsbeke. Dat melden de partners woensdag nu de financiering van het project, ‘A&U Energie’, rond is. Er komen tot 25 jobs bij.

Aspiravi en Unilin gaan een tweede energiecentrale bouwen naast de fabriek van Unilin in Wielsbeke. Ze bouwden eerder een centrale in Oostrozebeke waar sinds 2010 groene stroom geproduceerd wordt voor 55.000 gezinnen.

De bouw van de centrale zal nog in 2018 starten en zal ongeveer twee jaar duren. A&U Energie zal vanaf 2020 zowel groene stroom als groene warmte produceren. De brandstof van de nieuwe centrale is niet-recycleerbaar houtafval en houtstof dat in hoofdzaak lokaal wordt aangevoerd van Belgische leveranciers.

De groene stroom wordt hoofdzakelijk aan Unilin geleverd en het restant op het net geplaatst. De groene warmte zal door Unilin en het nabijgelegen aardappelverwerkende bedrijf Agristo verbruikt worden. Hiervoor zal een stoomnetwerk worden aangelegd dat kan uitgebreid worden met een warmtenetwerk in Wielsbeke.

Eerste productie wordt begin 2020 verwacht

De centrale zal een thermisch vermogen hebben van 90 megawatt (MW), waarmee 19,9 MW groene stroom en 30 MW groene warmte zal geleverd worden. Op die manier zorgen de partners voor meer duurzaamheid, maar ook overschotten en afval kunnen op die manier verwerkt wordenop een duurzame manier. De eerste productie wordt begin 2020 verwacht.

De investering zorgt ook voor 20, tot mogelijks zelfs 25, nieuwe directe jobs. Volgens Unilin creëert de centrale zelfs een honderdtal jobs in totaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om chauffeurs of werknemers die het hout moeten breken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier