Asiel in Menen kreeg dit jaar al meer fretjes binnen dan in heel 2014

Redactie KW

De vzw Dierengeluk, een kleinschalig dierenasiel in Menen dat als enige in Vlaanderen fretten opvangt, kreeg tussen januari en april al 15 diertjes binnen.

Corie Cardon geeft mee dat het om gedumpte en afstandsfretjes gaat. “We vangen ondertussen al 20 jaar fretjes op en het is het eerste jaar dat we overspoeld worden door de beestjes. In andere jaren vingen we 15 fretjes verspreid over een heel jaar op, nu hadden we er al 15 na vier maanden… We vermoeden dat heel wat eigenaars niet weten waaraan ze beginnen en dat ze na een paar maanden de diertjes al van de hand willen doen. We vinden trouwens dat de dierenhandelaars veel te weinig informatie geven.”

We merken ook dat eigenaars met hun dieren kweken en dat ze die diertjes dan op internet voor een spotprijsje van de hand doen

“Een fret blijft wild als je het beestje niet opvoedt”, aldus nog Corie. “We merken ook dat eigenaars met hun dieren kweken en dat ze die diertjes dan op e-bay of andere tweedehandssites voor een spotprijsje van de hand doen. Ze vragen er dan 15 euro voor… Wie zo’n fretje koopt, krijgt geen info. We ijveren er ook voor om de dieren te castreren of te steriliseren en ze net als de katten te voorzien van een chip.”

Corie Cardon geeft ons mee dat de meeste fretten die in de voorbije maanden binnenkwamen ondertussen al een nieuwe thuis gekregen hebben. “We zijn het enige asiel dat fretten opvangt en we krijgen diertjes binnen van zowat overal in Vlaanderen. Er zijn nu volop jongen en we vrezen dat we binnenkort opnieuw overspoeld zullen worden door fretjes.”

(CR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier