An-Sofie Devloo volgt Luc Leye op als diensthoofd Milieu in Nieuwpoort

© IV
Redactie KW

Sinds een paar weken heeft de stad Nieuwpoort weer een milieuambtenaar. An-Sofie Devloo volgt in die functie Luc Leye op. Luc ging eind vorig jaar met pensioen. “Het is allemaal nog nieuw voor mij. De komende maanden zal ik mijn tijd goed kunnen gebruiken om mij in de dossiers en de wetgeving ter zake in te werken”, aldus het nieuwe diensthoofd Milieu.

An-Sofie (23) groeide in Nieuwpoort op en is dus vrij vertrouwd met de stad. Toch koos ze ervoor om drie maanden geleden samen met haar partner Dylan Ossaer naar het landelijke Stuivekenskerke, een deelgemeente van Diksmuide, te verhuizen.

Inwerken in dossiers

Van opleiding heeft An-Sofie de opleiding vastgoed-landmeter aan de Hoge School Gent gevolgd. Ze werkte een jaar bij een Oostends studiebureau als landmeter, waar ze instond voor het behandelen van de milieuaanvragen. Heen en weer naar Oostende pendelen voor een job die toch niet honderd procent haar ding was, deed haar besluiten om in te gaan op de vacature van de stad Nieuwpoort voor een diensthoofd Milieu.

“Er waren negen inschrijvingen, maar slechts drie kandidaten namen aan het schriftelijke examen deel”, vertelt An-Sofie. “Ik had geluk en mocht op 8 januari starten.”

An-Sofie is nog heel jong en een monument als Luc Leye opvolgen zal wellicht een grote uitdaging zijn. “Ik blijf bij dit alles heel rustig. Ik ben pas begonnen en momenteel ligt de nadruk op mij inwerken in de dossiers. Ook de wetgeving ter zake moet ik mij eigen maken. Terwijl ik als landmeter bij mijn vorige job vooral een uitvoerende taak had, lig ik nu aan de basis, bij de wetten en verplichtingen inzake milieuregelgeving. Het is ook de bedoeling dat ik mij ga bijscholen en vervolmaken. Ik heb daar geen problemen mee. Nu ik die job heb, kan ik mij heel gericht focussen, en bijscholing of extra opleidingen horen daar bij. Trouwens, het stadsbestuur stuurt daar uiteraard op aan.”

Helemaal nieuw is de werkplek voor An-Sofie niet. “Ik heb hier jaren op onder meer deze stadsdienst vakantiejobs gedaan”, legt de nieuwe milieuambtenaar uit. “Eigenlijk is het voor mij een beetje thuiskomen. Ik ken het kantoor, de collega’s en aangezien ik van Nieuwpoort afkomstig ben, ken ik de stad toch wel voldoende om mijn taak naar behoren uit te voeren, denk ik. Ik krijg heel veel steun van mijn collega’s. Tijdens de afwezigheid van Luc nam Frederik Gunst, die hoofd van de technische dienst is, zijn taken over. De milieudienst valt samen met Stedenbouw onder de technische dienst. Frederik en ook Damiaan Rommens van Stedenbouw helpen mij hier goed op weg. Ook Luc is hier al langs geweest om mij wat wegwijs te maken. Als mij iets niet duidelijk is, mag ik hem trouwens altijd contacteren.”

Bevoegdheden

An-Sofie zal wel haar ideeën over milieu en het beleid hebben, maar toch neemt ze een ietwat afwachtende houding aan. “Van thuis uit ben ik redelijk milieubewust opgevoed, en ik ga tegenwoordig ook in die zin met onze omgeving om. Ik ben daar niet radicaal in, maar toch vind ik dat ik een voldoende graad van milieubewustzijn aan de dag breng. Mij zal geen colablikjes in de graskant zien gooien. Als milieuambtenaar behoort het tot mijn taak om mensen, en in eerste instantie Nieuwpoortenaars, attent te maken op het belang van een propere leefomgeving, de noodzaak van consequent sorteren… Bewustzijnsacties, recyclage, het containerpark, het milieuaspect bij bouwvergunningen zijn zaken die onder mijn bevoegdheid vallen en waarover mensen mij dus mogen aanspreken.”

Zwerfvuilactie

Haar eerste exploot met de nieuwe job was de verkiezing en uitreiking van de Groene Pluim. Wat staat nu op stapel? “Op 17 maart is er de jaarlijkse zwerfvuilophaling. Ik contacteer verenigingen die hieraan willen meewerken, stippel trajecten van ongeveer acht kilometer uit waarlangs het zwerfvuil moet verzameld worden, en wijs die aan de deelnemende verenigingen toe. Verder probeer ik collega’s warm te maken om mij die dag te helpen de zaak in goede banen te leiden… Zelf doe ik uiteraard ook mee. Benieuwd wat het zal worden. Het is ook een moment waarop ik letterlijk naar buiten kom. Momenteel werk ik op kantoor. Ik moet mij nu eerst in van alles inwerken en ik spendeer redelijk wat tijd op kantoor achter mijn pc, wat ik totaal niet erg vind, maar het is wel de bedoeling dat ik mettertijd wat meer ‘in het veld’ kom”, besluit An-Sofie.

Info: Voor alle zaken rond milieu kan men terecht bij An-Sofie Devloo, Willem Deroolaan 90 in Nieuwpoort, 058 22 44 52 milieu@nieuwpoort.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier