Amoerluipaarden verwelkomd in Bellewaerde

Redactie KW

Donderdagmiddag werd in Bellewaerde het nieuwe verblijf voor de Amoerluipaarden officieel geopend. Twee van de drie zeldzame dieren zijn ondertussen al aangekomen in het park.


Het luipaardenverblijf werd geopend door Jo Cook, een vertegenwoordiger van ALTA (Amour Leopard and Tiger Alliance) en wereldrecordhouder piratenbootschommelen Sam Clauw. Sam Clauw had ook een cheque mee met de opbrengst van de geldinzameling naar aanleiding van zijn wereldrecordpoging. Hij zat toen 50 uur onafgebroken op de Piratenboot en zamelde 2561,44 euro in.

Amoerluipaarden verwelkomd in Bellewaerde


Ondertussen zijn de twee mannelijke Amoerluipaarden al gearriveerd in Bellewaerde. Kitan is vijf jaar oud en is sinds 14 juni in het pretpark. Hij zal in het voorjaar bij het wijfje gezet worden om eventueel te paren in het kader van het kweekprogramma. Abus is woensdag tien jaar geworden en kwam op 17 juni aan. Hij zal in Bellewaerde van zijn pensioen genieten.

Amoerluipaarden verwelkomd in Bellewaerde

Foto’s TOGH

Drie aparte verblijven

Amoerluipaarden leven in het wild in het oosten van Rusland en China, maar er zijn er nog maar 40 exemplaren in het wild. De naam Amoerluipaard is afgeleid van de rivier Amoer die door hun leefgebied stroomt. Het zijn solitaire dieren dus er zijn drie aparte verblijven in Bellewaerde. Ze zijn specifiek gebouwd volgens normen, opgelegd door de Belgische overheid en EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Elk verblijf is uitgerust met een trainingsmuur, waar de luipaarden een dagelijkse training zullen krijgen. In de trainingsmuren zijn weegschalen ingebouwd, zodat de verzorgers hun gezondheidstoestand nauwlettend in de gaten kunnen houden. De totale investering bedroeg ongeveer 1 miljoen euro.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier