Allereerste Vlaamse golfenergieboei in productie vanaf 2017

Minister Ben Weyts was tijdens zijn bezoek in Oostende tijdens de Vlaamse Havendag sterk geïnteresseerd in de energieboei van het bedrijf Laminaria. Rechts Steven Nauwelaerts, in oranje hesje naast hem CEO van Haven Oostende Paul Gerard. © ML
Redactie KW

De Laminariaboei, die elektriciteit puurt uit de golfbeweging op zee, wordt over twee jaar gecommercialiseerd. Het prototype werd in de Oostendse haven ontwikkeld.

Vorige week werd een schaalmodel van het prototype van de boei de Oostendse haven binnengesleept. Eerder had de energieboei een zomer lang naast de oostelijke havendam haar deugdelijkheid bewezen. Tijdens de Vlaamse Havendag zondag had minister Ben Weyts ook erg veel interesse voor dit baanbrekende stukje Vlaamse high tech.

De boei, die de horizontale beweging van de golven omzet in elektriciteit, werd ontwikkeld door Steven Nauwelaerts met onder andere logistieke steun van Haven Oostende. De boei wordt in productie vier keer zo groot als het huidige prototype dat Nauwelaerts nu wil uittesten ter hoogte van de Orkney-eilanden en in de lente van 2017 dan wil commercialiseren. “Onze ondiepe Noordzee levert te weinig golfenergie voor dit type diepwaterboei”, zegt Steven Nauwelaerts. “Maar de verdere ontwikkeling en seriebouw wil ik wel in Oostende doen.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier