Aandacht voor waterkwaliteit met Big Jump in de IJzer

Karline Ramboer, schepen van leefmilieu van Diksmuide; Martin Deruytter, groen- en milieudeskundige van Diksmuide en Sofie Butaye van Natuurpunt willen iedereen warm maken voor de Big Jump. (Foto TVDA)
Redactie KW

Het gaat stilaan wat beter met de waterkwaliteit van de IJzer. Maar het water kan nog een flink stuk properder. Met de Big Jump in de IJzer op zondag 12 juli willen Diksmuide en Natuurpunt daarvoor aandacht vragen.

In de IJzer zwemmen tegenwoordig opnieuw een 25-tal soorten vissen rond. Het voorkomen van soorten als koopvoorn; giebel; snoek; bittervoorn; blauwbandgrondel; bittervoorn; snoekbaars; kolblei; riviergrondel; blankvoorn; pos; baars; snoekbaars; rietvoorn; zeelt; blauwbandgrondel; vetje; tiendoornige stekelbaars; winde… bewijst dat het de goede kant op gaat met de waterkwaliteit van de IJzer. “Maar er is nog een lange weg te gaan vooraleer bijvoorbeeld de otter terugkeert”, zegt Sofie Butaye van Natuurpunt De Bron.

Om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit van de IJzer organiseren stad Diksmuide en Natuurpunt op zondag 12 juli vanaf 14.30 uur aan de Hoge Brug in het centrum van Diksmuide een Big Jump. Net als op een 30-tal andere locaties in Vlaanderen. Weervrouw Sabine Hagedoren zet haar schouders onder de Vlaamse Big Jump. En in heel Europa doen nog duizenden andere mensen mee.

“De Big Jump wordt in Diksmuide een gezellig evenement met infostands over waterleven en waterkwaliteit, een estafetteduik voor proper water en sfeervolle muziek”, zegt schepen van leefmilieu Karline Ramboer. “De Diksmuidse Duikclub De Maanvissen zorgt voor spijs en drank en De Billander voor kano’s en kajaks. Ook de allerkleinsten kunnen in het water plonsen, zij het in kleine kinderbadjes.”

Voor de veiligheid wordt gevraagd om te springen met schoeisel. Kinderen onder de 12 jaar kunnen enkel deelnemen onder begeleiding van hun ouders.

Dit jaar staat er gedurende een maand een tentoonstelling op de kaai, met alle informatie over de vissen die voorkomen in de IJzer. Tijdens de Big Jump stelt Hengelbelangen IJzervallei levende vissen tentoon en geeft de vereniging informatie over de veel voorkomende vissen. “We vestigen ook de aandacht op plastic”, zegt groen- en milieudeskundige van stad Diksmuide Martin Deruytter. “Een infostand maakt duidelijk wat de gevolgen zijn van plastic dat in het water belandt. Ook zullen er verscheidene baxters worden opgehangen, die de kwaliteit van het water uit de verscheidene wateren in de regio weergeven.”

Het is de 14de en laatste keer dat de Big Jump in deze vorm wordt georganiseerd. Er wordt nagedacht over een waardige opvolger. “Maar de aandacht voor proper water blijft broodnodig”, zegt Sofie Butaye.

In Vlaanderen zijn grote stappen gezet. Aquafin zuivert vandaag het afvalwater van 80% van alle Vlamingen. Maar dat betekent ook dat het afvalwater van nog 20% van de huishoudens ongezuiverd in de waterlopen terecht komt. “De IJzer verdient onze aandacht”, aldus Sofie Butaye. “De waterkwaliteit van de IJzer is belangrijk voor zowel de landbouw als de natuurwaarden. In Diksmuide wordt het water uit de IJzer bovendien gebruikt voor de drinkwaterproductie voor duizenden gezinnen.”

Voor de laatste Big Jump wordt nog een tandje bijgestoken. Natuurpunt geeft 3 GoPro Hero actiecamera’s weg. Iedereen kan winnen. Deelnemen kan via www.bigjump.be.

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier