400 gedumpte vissen uit Heistse vijver gehaald

Redactie KW

De dienst Milieu heeft meer dan 400 vissen uit de vijver in het Willemspark in Heist gehaald. De actie was nodig omdat er een groot zuurstoftekort dreigde in het water. De oorzaak: particulieren die de afgelopen maanden massaal hun goudvissen en schildpadden in de vijver dumpten. “De schildpadden vallen bovendien andere vissen en eenden aan”, zegt schepen van Milieu Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen).

Moet er nog vis zijn? In Knokke-Heist is het antwoord duidelijk: neen. De afgelopen maanden ontstond er een overvloed aan vissen en schildpadden in de vijver van het plaatselijke Willemspark. Het gemeentebestuur besloot daarop in te grijpen. De afgelopen dagen waren arbeiders van Sportvisserij Vlaanderen volop bezig met een schepnet in het ijskoude water. Hun opdracht was duidelijk: zoveel mogelijk ‘onnatuurlijke vissen’ uit de vijver scheppen. Een taak die opvallend vlot verliep. Met één schep in het water kwamen meteen een handvol vissen naar boven. Na enkele uren werk stopte de teller op iets meer dan 400 vissen. Een gigantisch aantal, gezien de relatief beperkte oppervlakte van het wateroppervlak. Langs de oever was er dan ook een bijna surrealistisch beeld te zien. Emmers vol goudvissen, Aziatische karpers en andere kleine visjes maakten het probleem pijnlijk duidelijk.

Dumpen

Schepen van Milieu Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen) ziet het opkuiswerk met lede ogen aan. “Blijkbaar is het Willemspark een geliefkoosde plek om vis te dumpen. We vinden werkelijk allerlei soorten terug”, zucht Vandenbussche. De noodzaak van het legen van de vijver is volgens haar groot. “Er dreigde een groot zuurstoftekort in het water door de aanwezigheid van de vele goudvissen. Het grote probleem is dat die vissen blijven kweken. Voor de biodiversiteit van de vijver was het noodzakelijk het water deels leeg te scheppen”, zegt de schepen. Helemaal klaar is het werk nog niet. De vele schildpadden zitten door hun winterslaap ingegraven. Pas in mei zullen die verwijderd kunnen worden. “Ook dat is nodig”, stelt Annie Vandenbussche. “De schildpadden vallen andere vissen en eenden aan. Het is de enige oplossing om het biologisch evenwicht in en rond de vijver te bewaren.”

Eigenaars

Op de vraag wie de vissen consequent dumpt, weet voorlopig niemand een antwoord. “Het wordt zeer moeilijk om dat te achterhalen”, zegt Vandenbussche. “Het belangrijkste is dat de vijver nu opnieuw ‘proper’ is. De dieren worden overgebracht naar een privé-visvijver. In samenwerking met Natuurpunt zal bekeken worden of de actie in de toekomst moet herhaald worden.”

(MM/foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier