4.000 vrijwilligers ruimen samen meer dan 5,5 ton strandafval op

Ook in Bredene werd er afval op het strand opgeruimd. © (Foto JR)
Redactie KW

De lente is begonnen! Naar jaarlijkse gewoonte vindt tijdens de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats. Uitvalsbasis voor de negende editie van de grote strandschoonmaak dit jaar was Blankenberge. Maar ook op zestien andere locaties aan onze kust werd vandaag duchtig strandafval en zwerfvuil opgeruimd. Bijna vrijwilligers haalden samen meer dan 5,5 ton afval op over een afstand van De Panne tot Zeebrugge. Onder andere staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer, Europees commissaris Karmenu Vella en North Sea Chef Filip Claeys staken mee de handen uit de mouwen.

De negende editie van de Eneco Clean Beach Cup zit erop. Op zeventien verschillende locaties verspreid over heel de kust, ruimden 3748 vrijwilligers samen 5,5 ton afval op: vooral plastic, sigarettenpeuken, piepschuim en blikjes.

Nieuw dit jaar, was dat de organisatoren bij alle kustgemeenten aan de bel trokken om zélf aan oplossingen tegen strandafval en zwerfvuil te werken. Bredene en De Haan kregen van Mooimakers ieder 10.000 euro omdat ze met het beste concept op de proppen kwamen en het grootste aantal vrijwilligers op de been kregen. De Eneco #NXTGEN award, uitgereikt door de kinderambassadeurs van Eneco, ging naar Zeebrugge. “Er zijn zoveel leuke dingen te beleven in de wereld, maar dan moet je er ook iets voor willen terugdoen. Dus, aan iedereen die dit leest: recycleren, opruimen en sorteren is de boodschap”, zeggen Marie Scheyvinck (10) en Charles Degrez (11) in naam van de Eneco-kinderraad.

4.000 vrijwilligers ruimen samen meer dan 5,5 ton strandafval op
© (Foto JT)

De 12-jarige Alec Ghysen richtte zich in een promofilmpje op YouTube tot ‘de bazen van de zee’. “Ik ga daar zelf kitesurfen en het is niet leuk als je dat tussen het plastic moet doen. Maar het doet wel deugd om te zien dat zoveel mensen vandaag komen meehelpen om het strand schoon te maken”, zegt hij. Samen met zijn papa Dirk, zus Roxanne (15) en broer Jack (10) die gisteren nog de parking van de plaatselijke supermarkt schoonmaakte, ruimde Alec op een uurtje tijd vijftien kilo afval van het strand. “Het was dus nodig”, aldus Alec.

4.000 vrijwilligers ruimen samen meer dan 5,5 ton strandafval op

Hilde Bamps en Ellen Achten maken van de gelegenheid gebruik om actie te voeren voor statiegeld. “Al bijna negentig Vlaamse steden en gemeenten sloten zich aan bij de Statiegeldalliantie. Dat is een goede zaak: er zou de helft minder zwerfvuil zijn als er op blikjes en plastic flessen ook statiegeld kwam”, zeggen ze.

Een groep uit Heist op den Berg kwam in De Panne meehelpen opruimen.
Een groep uit Heist op den Berg kwam in De Panne meehelpen opruimen.© (Foto JT)

De Blankenbergse kinderburgemeester Jani Roelandts (11) en zijn schepenen moesten uiteraard ook present tekenen vandaag. “Al dat plastic in zee is een groot probleem dat dringend ernstig aangepakt moet worden. Als ik écht burgemeester was, dan zou ik meteen actie ondernemen”, klinkt het.

“Wij zijn van een Arabische school in Brussel, we kwamen vandaag speciaal naar Blankenberge om mee te helpen bij de strandschoonmaak”, zegt Hassan Benboubker.

4.000 vrijwilligers ruimen samen meer dan 5,5 ton strandafval op
© (Foto JT)

De kinderen, met tachtig zijn ze maar liefst, haalden volgens Hassan vooral sigarettenpeukjes uit het zand. “Zo’n actie is ook een vorm van bewustmaking. Je afval netjes in de vuilbak gooien, dat zou voor iedereen een automatische reflex moeten zijn.”

4.000 vrijwilligers ruimen samen meer dan 5,5 ton strandafval op

“Wat dit jaar wel opvalt, is dat er minder groot zwerfvuil te vinden is”, zegt Joyce Vanleenhove van Surfers Paradise in Knokke-Heist. Een opmerking die we ook in de andere badplaatsen hoorden. “Maar dat betekent jammer genoeg niet dat de strijd gestreden is: we vinden nu meer kleine stukjes plastic en die zijn moeilijker te verzamelen.” Joyce en Frank Vanleenhove zijn wel in de wolken met de opkomst dit jaar. “Er zijn bij ons 204 vrijwilligers komen helpen. Nooit eerder waren het er zoveel, en ze haalden samen maar liefst 305 kilo op”, klinkt het.

4.000 vrijwilligers ruimen samen meer dan 5,5 ton strandafval op

Ook bij Surfing Elephant in Wenduine, een van de kleinere surfclubs, noteerden ze een recordopkomst. Daar waren onder meer Lander (10) en Aaron (12) Janssens erbij met hun mama Annelies Pillen. “Wij wonen in Zuienkerke, Wenduine was voor ons dus de dichtstbijzijnde surfclub waar we konden meehelpen”, zegt Annelies, die er met haar twee zoons een gewoonte van maakte om zwerfvuil te rapen op het strand. “We doen dat altijd, ook als er geen Eneco Clean Beach Cup is. Veel mensen kijken dan raar”, aldus Annelies. De buit van de dag? “Een autoband, stokjes van lolly’s, glasscherven en vishaken: gevaarlijk op het strand!”

De Oostendse surfclub V.V.W. Outside doet, ondanks de aankondigingen op het internet en op de website van de Eneco Clean Beach Cup, niet mee. Er werden wel containers aan de surfclub geplaatst opdat mensen die toch aan de actie willen deelnemen er hun afval kunnen in werpen. Voorzitter van de surfclub, Erik Lamoot, heeft een verklaring waarom er niet wordt deelgenomen dit jaar:
De Oostendse surfclub V.V.W. Outside doet, ondanks de aankondigingen op het internet en op de website van de Eneco Clean Beach Cup, niet mee. Er werden wel containers aan de surfclub geplaatst opdat mensen die toch aan de actie willen deelnemen er hun afval kunnen in werpen. Voorzitter van de surfclub, Erik Lamoot, heeft een verklaring waarom er niet wordt deelgenomen dit jaar: “We hebben het gevoel dat de opzet van de Eneco Clean Beach Cup elk jaar commerciëler wordt.© (Foto JR)

204 vrijwilligers zorgden voor een clean beach aan Surfers Paradise te Knokke-Heist. Over een lengte van 3 kilometer strand en duinen, tot aan de Zwinmonding, verzamelden zij maar liefst 304,71 kilogram vuilnis. Dat is het dubbele van 2017, toen 150kg afval geruimd werd.
204 vrijwilligers zorgden voor een clean beach aan Surfers Paradise te Knokke-Heist. Over een lengte van 3 kilometer strand en duinen, tot aan de Zwinmonding, verzamelden zij maar liefst 304,71 kilogram vuilnis. Dat is het dubbele van 2017, toen 150kg afval geruimd werd.© (Foto DM)

Ook een groep van het Immaculata van De Panne was van de partij.
Ook een groep van het Immaculata van De Panne was van de partij.© (Foto JT)

(KW – Foto’s JT/JR/DM/KW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier