2.800 deelnemers op laatste Big Jump voor proper water

© BELGA
Redactie KW

De veertiende en laatste Big Jump voor proper water wist in Vlaanderen 2.800 waterratten te overtuigen, aangemoedigd door naar schatting 13.000 toeschouwers.

Met de actie vragen Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en GoodPlanet Belgium aandacht voor de Europese Kaderrichtlijn Water die rivieren in een gunstige toestand moet brengen.

“Duizenden mensen tonen dat ze bezorgd zijn om propere en levende waterlopen. Dat is een krachtig signaal voor de politici om waterkwaliteit bovenaan op de politieke agenda te zetten”, zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. “De weg is nog lang. De kwaliteit van de waterlopen blijkt de afgelopen jaren maar in één derde van de gevallen nog te verbeteren. In zestig procent van de gevallen is er geen vooruitgang, en in 6 procent van de waterlopen is er zelfs een achteruitgang.”

Meeste springers in Gent

De Big Jump zag in 2002 het levenslicht in Duitsland waar milieu-activisten in de Elbe sprongen, de toen meest vervuilde rivier van Europa. Sinds 2005 werd de actie Europees gecoördineerd door het European Rivers Network en kreeg de actie ook in ons land navolging. Het hoogste aantal springers werd dit jaar geteld in Gent, waar 340 mensen het water sprongen. Weervrouw Sabine Hagedoren zette haar schouders onder de actie, onder meer Veerle Baetens, Daan, Brigitta Callens, Loes van den Heuvel, Carry Goossens en tal van politici waagden zich in het water.

Het ziet er naar uit dat geen enkele van de Europese lidstaten erin slaagt om tegen eind dit jaar haar waterlopen proper en leefbaar kan krijgen, maar de Europese Commissie voorzag uitzonderingsmogelijkheden tot 2021 en 2027. Ook in ons land wordt daarvan gebruik gemaakt. “Ook om de uitgestelde Europese deadlines (in 2021 en 2027) te halen zullen we een tandje moeten bijsteken”, zegt Steenwegen. “Tegelijk moeten we hoopvol blijven: de terugkeer van vissen en ander waterleven in verschillende Vlaamse rivieren toont dat geleverde inspanningen ook resultaat opleveren.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier