18 surfclubs houden lenteschoonmaak op strand

Redactie KW

De surfclubs slaan samen met energieleverancier Eneco de handen ineen om voor de zevende keer een grote lenteschoonmaak te houden op de Belgische stranden.

Die vindt dit jaar plaats op zondag 20 maart. De strandopruimactie, een initiatief van Surfrider Foundation Europe, werd woensdag voorgesteld in Oostende.

“Eind januari waarschuwde het Wereld Economisch Forum van Davos voor meer plastic dan vis tegen 2050, plastic dat vooral vanop het land in zee belandt. Dit is de zevende editie van de ‘Eneco Clean Beach Cup’. Eerst vertelden we dat het vijf voor twaalf was, maar nu is het vijf over twaalf“, opent organisator Sven Fransen.

“Zowel de vervuiling van de wereldzeeën als de vernietigende gevolgen blijken telkens drastischer dan gedacht. Als surfers zien we na zomerse topdagen schrijnende taferelen op het strand, dat afval begint in zee aan een eindeloze wereldreis. Omgekeerd spuwen stormen een massa plastic op het strand.”

Met de opruimactie vragen de partners aandacht voor de problematiek, niet enkel op 20 maart maar het hele jaar door. John Roan van de muziekgroep Arsenal en Filip Claeys, de topchef van restaurant de Jonkman, zijn het gezicht van de Belgische actie.

Oostende zal opnieuw fungeren als uitvalsbasis. “De actie zet een heel actueel thema in de kijker en daar werken we graag aan mee”, aldus schepen voor Jeugd en Sport Arne Deblauwe. “Achtergelaten afval op het strand is slechts een deel van de vervuiling, ook en misschien wel vooral het aangespoelde afval moet ons zorgen baren. Het is een gevaar voor onze gezondheid maar ook voor spelende kinderen op het strand en sporters op zee.”

Vorig jaar staken 1.600 vrijwilligers de handen uit de mouwen, om in totaal 6,5 ton afval in te zamelen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier