1500 surfers ruimen 6 ton afval van het strand

© Maxime Byttebier
Redactie KW

Op de eerste zondag van de lente hielden duurzame energieleverancier Eneco en 15 Belgische kustsurfclubs grote schoonmaak op het strand. Zo nam ons land deel aan de wereldwijde strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe al voor de negentiende keer organiseerde tijdens het eerste lenteweekend.

Een sporadische maartse bui hield de deelnemers niet tegen, de zon overwon en het aangename weer bracht bijna 1500 vrijwilligers op de been die 5633 kilogram afval van 55 kilometer strand ruimden.

“We zijn heel tevreden”, vertelt organisator Sven Fransen. “Het valt dit jaar op dat dankzij partners als Eneco, SodaStream en Studio Brussel we meer mensen dan de surfers alleen bereiken, een teken dat velen het afvalprobleem mee onder de aandacht willen brengen.” De surfers en sympathisanten willen vooral de alarmbel luiden dat de hallucinante berg plastic die dagelijks in zee belandt, er voor altijd blijft. “De zee opruimen kunnen we helaas niet maar 80 procent van wat we op het strand vinden is uit zee aangespoeld. Dus door het strand op te ruimen, kunnen we de omvang van het probleem aantonen”, besluit Sven. Vooral plastic als flessen, zakjes en allerhande verpakkingen wordt het meest gevonden, naast materiaal uit de visserij, sigarettenpeuken, piepschuim en blikjes.

Maar liefst 95 procent van de Noordzeevogels blijkt met plastic in de maag te zitten. Elk jaar sterven 1,5 miljoen dieren door in plastic te stikken of verstrikken. Wetenschappers ontdekten zelfs dat een kilo mosselen eten ook 600 kleine plastic deeltjes binnenspelen betekent. “Het probleem van plastic in zee is steeds beter bekend maar neemt helaas nog steeds toe,” vertelt Sven. “Daarom moeten we plastic veel meer weren dan nu het geval is, wij pleiten voor een verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes. Daarvan belanden er wereldwijd jaarlijks 8 miljard in het milieu. Afval sorteren en recycleren is goed maar afval verminderen is op lange termijn de beste oplossing!”

Surfclub Windekind won met 315 deelnemers de ludieke competitie om het meest aantal opruimers tussen de surfclubs.

(EDK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier