100-tal dierenliefhebbers manifesteren bij nertsenkwekerij in Langemark

Activisten van vijf dierenrechtenorganisaties kwamen in Langemark op straat om te protesteren tegen een nertsenkwekerij. © TG
Redactie KW

In Langemark hebben zaterdag activisten van vijf dierenrechtenorganisaties geprotesteerd bij een nertsenkwekerij in de Groenestraat in Langemark. Ze legden witte bloemen neer als symbool voor de hoop op een verbod op de pelsdierkwekerijen in heel België.

Animal Rights, GAIA, Bite Back, Stop Dierenmishandeling en Animaux en Péril sloegen de handen in elkaar voor een protestactie tegen de Vlaamse bontindustrie in Langemark. Samen trommelden ze een 100-tal activisten op. De dierenactivisten ontrolden een spandoek met de slogan ‘Laat de nertsen niet stikken’ en hielden affiches en panelen vast. Er werden honderd witte bloemen neergelegd bij de kwekerij als teken van hoop op een spoedig verbod op de pelsdierkwekerijen in heel België.

Hoop op een verbod

“We zijn echt hoopvol dat een verbod op pelsdierkwekerijen er zit aan te komen”, zegt voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights. “Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft al de intentie uitgesproken om een uitdoofbeleid voor pelsdierkwekerijen te realiseren, waarbij er geen nieuwe kwekerijen meer worden toegelaten en waarbij bestaande kwekerijen op termijn moeten verdwijnen.”

https://www.youtube.com/watch?v=CdnUg4fOBVo

“Maar het ontwerpdecreet van de minister krijgt tot hiertoe tegengas van coalitiepartner Open VLD. Coalitiepartner CD&V dringt nu bij de minister aan voor de stopzetting van de nertsenkwekerij vanaf 1 januari 2017 wegens het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak.”

Wrede beelden

Animal Rights bracht de nertsenkwekerij van François Coffyn in de voormalige steenbakkerij in Langemark onder de aandacht door er binnen te breken en er te filmen. De beelden van onder andere dode en gewonde nertsen zette Animal Rights vervolgens op het internet. Volgens François Coffyn waren de beelden gemanipuleerd. Zijn gezin kreeg ook een dreigtelefoon nadat de beelden online werden gezet.

Ook Michel Vandenbosch van GAIA was van de partij op de manifestatie. “GAIA steunt elke positieve actie die kan leiden tot een verbod op pelsdierkwekerijen in Vlaanderen. Dit naar het goede voorbeeld van Wallonië, Brussel en almaar meer Europese landen. Het grote publiek pikt het duidelijk niet langer dat pelsdieren zo moeten afzien voor de productie van bont, een puur luxeproduct. Het is daarom ongehoord dat Vlaanderen nog steeds zeventien pelsdierkwekerijen telt.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier