Milde straf voor Salons Saint-Germain uit Diksmuide

Redactie KW

De Veurnse strafrechter heeft Frans Saint-Germain en zijn restaurant Salons Saint-Germain veroordeeld voor inbreuken op de sociale wetgeving. Het restaurant uit Diksmuide kreeg een geldboete van 350.000 euro, maar slechts 17.000 euro is effectief.

Salons Saint-Germain liep op 20 november 2011 tegen de lamp bij een controle door de sociale inspectie. Maar liefst 107 van de 114 werknemers waren niet via Dimona gemeld bij het sociaal secretariaat. Het restaurant werd in 2010 al veroordeeld voor dezelfde inbreuk. Bovendien betaalde Saint-Germain meer dan een half miljoen euro om de jaren voor de laatste controle te regulariseren.

“Alles berust op een misverstand”

De verdediging opperde dat alles berust op een misverstand. De schoondochter van de eigenaar doet altijd de Dimona-meldingen, maar had in die periode last van misselijkheid door haar zwangerschap. Dat ongemak zorgde er samen met een technisch probleem voor dat ze de meldingen uit het oog verloor. Tegenwoordig besteedt het restaurant die taak uit aan een interimkantoor.

Slecht twintigste van bedrag effectief betalen

De rechter hield rekening met de uitleg van de verdediging. Salons Saint-Germain werd veroordeeld tot een geldboete van 350.000 euro. Slechts een twintigste van dat bedrag moet het restaurant effectief betalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier