Milde boete voor man uit Ardooie die handelde in gevaarlijke zelfbruiner

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge heeft Geoffrey F. (30) uit Ardooie veroordeeld tot een geldboete voor zijn handel in de zelfbruiner melanotan.

De man kreeg in totaal een boete van 36.000 euro, maar slechts 6.000 euro daarvan is effectief. Melanotan is een illegaal hormoon dat dagelijks ingespoten moet worden om een bruinere huid te krijgen. Het product was al langer bekend in het bodybuildersmilieu en wordt in Amerika de ‘barbiedrug’ genoemd.

Twee meisjes kampten met huidklachten

Geoffrey F. gebruikte eerst zelf melanotan. Onder de indruk van de werking besloot hij in september 2010 een website op te starten om zelf melanotan aan de man te brengen. In juni 2012 dienden twee meisjes klacht in nadat ze te kampen kregen met huidklachten. Bij de man thuis in Ardooie werden 500 dosissen van de zelfbruiner in beslag genomen.

Volgens zijn advocaat Rik Demeyer was de beklaagde er zich niet van bewust dat hij een illegaal product verkocht. Verder betwist hij ook de negatieve werking van het product. De fysieke klachten bij de slachtoffers werden volgens de advocaat nooit grondig onderzocht. Ze stelden zich ook geen burgerlijke partij.

Inbreuk op wetgeving

De rechter bevond Geoffrey F. schuldig aan inbreuken op de geneesmiddelen- en drugwetgeving. In totaal kregen hij en zijn bedrijf een boete van 36.000 euro, waarvan 6.000 euro effectief. F. moet ook een vermogensvoordeel van 24.000 euro terugbetalen. Het Openbaar Ministerie wilde een vermogensvoordeel van 133.000 euro verbeurd laten verklaren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier